Illuka mõis saab katuse alles suve hakuks

12. märts 2014 KÜLLI KRIIS

Kuu aega tagasi tehtud pildiga võrreldes on ainuke muutus lume kadumine.

Muinsuskaitseamet tunnistas kehtetuks Illuka mõisa katuse restaureerimisel muinsuskaitse nõuetest mööda vaadanud OÜ Brevanor tegevusloa; novembri keskel peatatud tööd jätkuvad tõenäoliselt paari nädala pärast.

Sügisel Illuka mõisa peahoonest ajutiselt kooli uue hoone kitsukestesse tingimustesse kolinud õpilased ja õpetajad lootsid, et hiljemalt paari kuu pärast on hoonel uus katus peal ja õppetöö jätkub vanaviisi.

Ehituse peatöövõtja vahetumine lükkas lootused detsembri keskpaika, nüüd on aga selge, et sel õppeaastal peamajja tagasi ei pääse.

15. novembril pani muinsuskaitseamet Illuka mõisa peahoone katuse rekonstrueerimistööd seisma, kuna projekti oli omavoliliselt muudetud ning selle tulemusena üks osa katusest lubatust kõrgemale tõstetud. Peatöövõtja partneriks olnud OÜ Brevanor, kes pidanuks muinsuskaitsenõuetest kinnipidamist jälgima, sai firma juhi Elmut Veermetsa sõnul asjast teada alles jaanuari keskel.

Projekteerija asus projekti muudatusi tegema, Brevanori käitumise võttis arutusele muinsuskaitseamet.

Juba kolmas rikkumine

“Muinsuskaitseameti tegevuslubade komisjon arutas OÜ Brevanor tegevusloa küsimust seoses Illuka mõisa peahoone restaureerimistöödel aset leidnud rikkumistega,” rääkis ameti avalike ja välissuhete nõunik Margit Pulk.

Tema sõnul ei ole Brevanor järginud nõutaval määral hoolsuskohustust, mille tagajärjel on rikutud Illuka mõisa peahoone välisilme. Muinsuskaitseseadus näeb sellisel puhul ette tegevusloa kehtetuks tunnistamist, mida ka tehti.

Muinsuskaitseameti ajaloomälestiste peainspektor Ilme Mäesalu ütles, et tegevusloa kehtetuks tunnistamist tuleb üsna harva ette. “Üritame seda ennetada; kutsume ettevõtjad välja, pärime neilt aru. Kui aga tegemist on korduvate rikkumistega – Brevanori puhul olid arutusel ka kaks varasemat juhtumit, projektist mööda vaatamine Püssi mõisa moonakate maja ja Järve mõisa talli-tõllakuuri katuse restaureerimisel -, siis paistab, et nii see asi neil käibki.”

Elmut Veermets tunnistas, et ei saanud Illuka mõisa peahoone katusetöödel oma ülesandega hakkama, kahes varasemas juhtumis ta aga endal süüd ei näe.

“Muidugi on kahju tegevusloast ilma jääda, selle saamise nimel nägin kõvasti vaeva. Arvan, et mulle tehti selle otsusega ülekohut, aga ei näinud mõtet edasi kaevata – väike firma ei jõua riigiga kohut käia.”

Tähtaegadest ei räägi

Jaanuarist saati on katuse restaureerimise muudetud projekt nagu pingpongipall projekteerija ja muinsuskaitseameti vahet käinud.

“Ehitus seisab mitte meie, vaid projekteerija taga,” väitis ameti Ida-Virumaa vaneminspektor Kalle Merilai. “Projekteerija viimati esitatud lahenduses olid veel mõned puudused, uut varianti pole me neilt veel saanud. Niipea kui kõik meie nõudmised on täidetud, kooskõlastame projekti ära ja tööd saavad jätkuda,” lubas ta.

Tegelikult kulub kooskõlastamise järel töödeni veel vähemalt nädal.

“Peatöövõtja peab leidma Brevanori asemele uue muinsuskaitseameti tegevusloaga partneri. Kandidaate, kellega läbi rääkida, on minu teada isegi mitu, aga keegi neist ei ole ju valmis lepingut sõlmima enne projektiga tutvumist,” tõdes Illuka vallavanem Oleg Kuznetsov. “Kui partner on ametlikult olemas, peame taotlema muinsuskaitseametilt luba töid jätkata.”

Peatöövõtja, OÜ EKG-Ida Ehitusgrupp on Kuznetsovi sõnul pikast seisakust hoolimata valmis Illukal jätkama. “Kulutusi on nad pidanud kõik need kuud tegema – piirdeaedade ja katust asendavate tentide rent, samuti objekti valvamine. Õnneks jumal hoidis Illukat – talv oli leebe ja lumeta. Paksule lumele poleks need tendid pikalt vastu pidanud.”

Oleg Kuznetsov ei söanda enam mingeid tähtaegu välja öelda. “Poolteist-kaks kuud kulub ehitamisele, aga ei tea ju, millal sellega algust teha saab. Katuse taga seisab ka järgmine hange – kultuuriministeerium eraldas meile Euroopa majanduspiirkonna finantsmeetmest 146 000 eurot, millega tahame peahoone fassaadi korda teha ja veel mõningaid sisetöid ka. Hange on ette valmistatud, aga välja ei saa seda kuulutada enne, kui katusega on asi korras.”