Kuidas sattus Jõhvi koolitüdruk “Eesti laulu” püünele?

19. veebruar 2014 TIIA LINNARD

Kolm hobusesabaga tšikki - keskmine Indra-Mirell Zeinet, "Eesti laulu" kõige noorem osaleja. Tema pea taga on näha ka jupike Ilja Sharapovit, Kohtla-Järvelt pärit trummarit.

“Eesti laulu” finaali pääsenud Super Hot Cosmos Blues Bandi taustalauljad on kolm šiki soengu, kleidi ja meigiga ägedat tšikki, kellest üks – see keskmine – on Jõhvi koolitüdruk Indra-Mirell Zeinet.

Kuidas sattus kõigest 16aastane – “Eesti laulu” osalejaist noorim –  Indra-Mirell Eesti suurimale lauluvõistlusele, mis võib avada ukse “Eurovisionile”? Vastus on: kes teeb, see jõuab – jõuab palju ja kaugele!

Tuttav lava

See tempo, millega Jõhvi gümnaasiumi 10. klassis õppiva tüdruku möödunud nädalalõpp kulges, oleks võtnud võhmale ka kogenud laulja.

Reede hommik sõidutas ta varakult Tallinna, kust “Eesti laulu” esimene poolfinaal jõudis telepurgi vahendusel kümnetesse tuhandetesse kodudesse.

Laupäeval vuras ta Tartu külje all asuvasse Ülenurme muusikakooli, kus ta õpib omal ajal ka Kerli Kõivu, Hannaliisa Uusmat ja Laura Põldveret õpetanud Ursel Oja käe alla pop- ja džässlaulu.

Ja pühapäev? Pühapäeval osales Indra-Mirell Kohtla-Järvel peetud “Viru laulu” võistlusel, kus pälvis eripreemia.

Kui möödunud nädalas veelgi tagasi minna, siis teisipäev viis ta nagu tavaliselt pärast koolitunde gümnaasiumis Jõhvi muusikakooli, mille on ta viiuli erialal juba lõpetanud, kuid koolitab end seal edasi, harjutades peale viiuli ka klaverit ja kitarri.

Pääs “Eesti laulu” finaali tähendab 16aastasele tüdrukule seda, et 1. märtsil tuleb esineda Nokia kontserdimajas, mis mahutab ligi 2000 pealtvaatajat. Arvata võib, et sedavõrd noore osaleja põlved värisevad selle peale mõeldes juba praegu… Aga ei! Indra-Mirell laulis sel laval juba 13aastasena!

Võimatu mööda vaadata

Kolme aasta eest käis Jõhvis Kersti Pärnametsa käe all alustanud ning Ülenurme muusikakoolis laulmisõpinguid jätkanud koolitüdruk läbi tihedast konkursisõelast ning osutus valituks mängima Vanemuise lavastuses “Helisev muusika” – ühte von Trappi pere seitsmest lapsest, 13aastast Louisat.

Seda muusikali mängiti peale tartlaste koduteatri ka Nokia kontserdimajas. “See lava on mulle, jah, tuttav,” tõdeb Indra-Mirell, kes 1. märtsil astub sinna Super Hot Cosmos Blues Bandiga – ansambliga, kes lauluga “Maybe Maybe” pälvis poolfinaalis peale televaatajate ka žürii poolehoiu.

Laulu autorid on bändi solist Janno Reim ning Mati Sütt, kes püüdis televaatajate pilke oma ülimalt erilise, kanistrikitarriga. “Mati helistas Ursel Ojale ja küsis, kas tal pole kolme lahedat tšikki, kes võiksid neile tausta laulda,” räägib Indra-Mirell, et Süti kõne Lõuna-Eesti kõige tuntumale lauluõpetajale oligi see, mis ta kõrgetel kontsadel püünele lennutas, seljas põneva disainiga väike must kleit, juuksed hobusesabasoengusse tõstetud ning palgeil stiilne meik.

Tulemus oli tavapärasest sedavõrd erinev, et ka klassikaaslastel, kes Indra-Mirellile pöialt hoidsid, oli teda telepurgist raske ära tunda. Tõeline tšikk! No tšikk, mis tšikk! Kui mõne bändi taustalauljad jäid televaatajaile märkamatuks, siis sellest hobusesabasid lehvitavast mustast troikast oli võimatu mööda vaadata! Nii et Super Hot Cosmos Blues Bandi häältesaagist osa kuulub kindlasti neile – kahele Tartu ja ühele Jõhvi tüdrukule. Seda kinnitavad ka Indra-Mirelli Facebooki sõprade postitused: “Tänu sulle lahenes ära küsimus, kelle poolt “Eesti laulul” olla, ja tegelt on vinge lugu kah!”

Trummar pärit Kohtla-Järvelt

Kui kaamerasilm finaali pääsenud Super Hot Cosmos Blues Bandil peatus, oli televaatajate üllatus suur: bändiliikmete seas oli koha sisse võtnud bravuuritar Anu Saagim, rõõmustades muusikute edu üle sedavõrd ülevoolavalt, nagu oleks ise just nendega lavalt tulnud!

Mida oli Saagimil võistlejate sekka asja? “Ta soovis meile õnne ning ütles, et talle meie lugu väga meeldis – et ta hoidis meile pöialt,” vahendab Indra-Mirell.

Pöidlahoidjaid näib sel kosmosebändil palju olevat, sest ka Lenna Kuurmaa, kes samuti finaalis võistlemist jätkab, on öelnud, et tema lemmikuks “Eesti laulu” konkursil on Super Hot Cosmos Blues Band.

Kes pääseb Eestit “Eurovisionil” esindama – on see Lenna, on see Tanja, kellele idavirulased samuti pöialt hoiavad, on see Super Hot Cosmos Blues Band või keegi teine -, tont seda täna teab. Kõik on võimalik, sest pall on ümmargune, nagu ütlevad vutimehed.

Kui see, kes mais Kopenhaagenisse lendab, peaks olema Super Hot Cosmos Blues Band, oleks idavirulastel põhjust topelt rõõmustada: ka bändi trummar Ilja Sharapov on siinsete juurtega, Kohtla-Järve kunstide kooli vilistlane, kes pärast Elleri-kooli lõpetamist töötab elukutselise muusikuna Vanemuise sümfooniaorkestris. “See oli meeldiv üllatus teda “Eesti laulul” osalemas näha,” märkis Kohtla-Järve kunstide kooli endine direktor Anne Endjärv, kes on siiani näinud Iljad laval vaid sümfoonikute ridades.