Võhmar ja Ossipenko eitavad salasobingut

20. jaanuar 2014 ERIK KALDA

Tauno Võhmar ja Nikolai Ossipenko olid eri kaevikutes 8 aastat ning 2009. aasta valimiste järel ei loovutatud Ossipenkole volikogu komisjonides isegi ühtegi lihtliikme kohta. Seekord sai aga Ossipenko kasupoeg Tiiit Lillemets volikogu aseesimeheks ning eelarvekomisjoni juhib Ljudmila Jantšenko.

Jõhvi volikogus on praegu levimas arvamus, et Tauno Võhmari juhitav valimisliit Jõhvi Heaks on sõlminud vaikiva kokkuleppe Nikolai Ossipenko valimisliiduga Jõhvi – Meie Kodu. Sellised kahtlused on pugenud isegi Võhmari võitluskaaslaste ridadesse.

“Selge, et nad on teinud koalitsiooni. Mingit paberit pole allkirjastatud, kuid kokku on nad leppinud, seda on näha,” ütles sotsiaaldemokraadist volikogu liige Vadim Jerjomenko Põhjarannikule sel neljapäeval toimunud volikogu istungi järel.

Ent Võhmari valimisliitu kuuluvad volikogulased, kellega Põhjarannik rääkis, kinnitavad, et nende saadikud pole Ossipenko leeriga kohtunud. “Kohtunud on Tauno ja ta on meile seda öelnud,” sõnas volikogu esimees Niina Neglason.

Kahtlusi süvendas komisjoni esimehe valimine

Ossipenko ja Võhmari võimaliku kokkuleppe teemal rääkimine muudab vallavanema valimisliidus olevad inimesed emotsionaalseks, kuid nad ei soovi, et nende väljaütlemised lehes nende nime all ilmuksid. Ja mõned neist on üsna kindlad, et Võhmar on üle valimisliidu Jõhvi Heaks saadikute peade teinud Ossipenkoga diili.

Paljude kahtlusi süvendas see, kui eelmise aasta lõpus valiti komisjonide esimehi ja nende asetäitjaid. Algselt pidi eelarvekomisjoni esimeheks valitama Allan Mänd, kuid enne volikogu istungit said nad Neglasoni sõnul Võhmarilt teada, et toetada tuleb hoopis Ljudmila Jantšenkot Ossipenko saadikute ridadest. Seda kinnitas Põhjarannikule mitu Võhmari leeri inimest. Nii valiti Võhmari toetajate abil volikogu olulisema komisjoni etteotsa inimene nimekirjast, kelle esindajaid pärast 2009. aastal toimunud valimisi ühegi komisjoni liikmekski ei lastud.

Võhmari leeri saadikud ütlevad, et nad on vallavanemalt otse küsinud võimaliku kokkuleppe kohta Ossipenkoga, ent vallavanem on seda eitanud.

Keskerakondlasest volikogu liikmele Endel Paabile on aga samuti jäänud mulje sobingust. “Arvata võib, et kusagil teiste selja taga nad [Võhmar ja Ossipenko] suhtlevad, lihtsalt laiemale üldsusele pole sellest teada antud. See on imelik, et koalitsiooni ametlikult ei ole, aga eelarvekomisjoni esimehe koht anti Jantšenkole ja volikogu aseesimehe koht Tiit Lillemetsale,” sõnas Paap.

Võhmar eitab sobingut

Võhmar ise eitab igasuguseid kokkuleppeid Ossipenkoga, kuigi tunnistab, et kohtus temaga mullu jõulude paiku selleks, et vahetada pühadeõnnitlusi.

“Kui keegi on sosistanud kusagil, et on mingid salalepped, siis see ei vasta tõele. Ma ei müü ennast maha, mulle pole seda tarvis. Täna on Jõhvis võimalik saavutada töörahu diile tegemata,” sõnas ta.

Siiski erines seekordne valimiskampaania oluliselt 2009. aasta omast seetõttu, et teineteise materdamise asemel ilmusid Ossipenkole kuuluvas trükiväljaandes läinud sügisel Võhmarit ja tema meeskonda kiitvad tekstid. Samas väljaandes trükiti vahetult valimiste eel ka Ossipenko ja Võhmari ühispöördumine valijate poole, kus teatati, et nende valimisliidud kohustuvad käituma valimistel ausalt ning seadusekuulekalt.

“Jah, Ossipenko helistas mulle ja küsis, kas ma olen sellise pöördumisega nõus. Miks ma ei pidanuks olema?” selgitas Võhmar.

Küsimusele, miks anti eelarvekomisjoni esimehe koht Ossipenko leerile, vastas vallavanem, et detaile ta ei mäleta, kuid sealt tuli selline soov. “Sai lihtsalt neile vastu tuldud,” lausus ta.

Võhmar nimetas teda salasobingus kahtlustavaid inimesi paanikatekitajateks. “Kultiveeritakse paanikat mitte millestki, kuid need kultiveerijad jäävad ise lõpuks piinlikusse olukorda,”  lausus ta ning lisas, et tema eesmärk on olnud kaasata kõiki volikogus olevaid jõude.

Nikolai Ossipenko kinnitas Põhjarannikule, et ta kohtus pärast valimisi Võhmariga, kuid mingeid kokkuleppeid, mis annaksid alust kahtlustada mitteametlikku koalitsiooni, pole nad sõlminud. “Ta ütles lihtsalt, et Jõhvis seekord opositsiooni ja koalitsiooni ei tule,” sõnas Ossipenko.