Preemia Kohtla-Järve Keskerakonnale

30. november 2013 

Kui enne valimisi tegi Keskerakond üle Eesti oma liikmete seas suurpuhastuse, jäeti Kohtla-Järve piirkonda kuuluvad erakondlased väljaheitmise ootejärjekorda viitega, et enne tahetakse kuulda piirkonna arvamust.

Juba toona oli selge, et piirkond ilmselt annab arvamuse jätta Jõhvis erakonna vastu kandideerivad viis parteilast oma ridadesse.

Siis küsisime juhtkirjas: “Kas Keskerakonna juhatusel jätkub põhimõttekindlust talitada ka viie Jõhvis kandideeriva parteikaaslasega nii nagu teistega ja riskida pingestada suhteid Kohtla-Järve piirkonnaga?”

Partei ei riskinud ja ilmselt seetõttu, et selleks polnud ka vajadust. Vahetult enne valimisi korraldatud suurpuhastusaktsioon oli mõeldud selleks, et näidata avalikkusele oma põhimõttekindlust ning viia ellu parteijuhi Edgar Savisaare lubadus.

Kui erakonna juhatus lõpuks aga kohtlajärvelasteni jõudis, olid valimised juba läbi ning polnud enam mõtet Kohtla-Järve piirkonna liikmetega vastuseisu õhutada. Seda enam, et need tegid ju linnas tubli töö – tulid järjekordselt ülekaalukalt võimule.

Küllap oleks võinud enamiku neist viiest ka ohverdada, kui seal poleks nii tuntud inimest, nagu pikaaegne Kohtla-Järve aselinnapea Ljudmila Jantšenko. Naine, kelle Korb aastate eest ise halli majja tõi, kui 1996. aastal seal ohjad üle võttis. Ja muidugi pole mingi saladus linnajuhtide kauaaegsed head suhted kohaliku oligarhi Nikolai Ossipenkoga, kelle nimekirjas Jantšenko Jõhvis kandideeris. Ehk sai suurärimeeski siin sõna sekka öelda.