Isadepäev Narvas oli kaitseliidu nägu

13. november 2013 TEET KORSTEN

Kaitseliidu 95. sünnipäeva tähistamisel isadepäeval Narvas osalesid teiste seas ka noorkotkad.

Kaitseliit ühendas pühapäeval Narva linnuse hoovis oma 95. sünnipäeva ja isadepäeva tähistamise toredaks rahvaürituseks, kus huvilised kuulasid kaitseliidu orkestrit, proovisid selga sõdurivarustust, lasid vibu ja värvikuule ning said toeka kõhutäie sõdurisupist ja pidupäevatordist.

Alutaguse Narva malevkonna teavituspealik Roger Vinni ütles Põhjarannikule, et pühapäeval Narva linnuses toimunud ettevõtmise näol oli tegu kaitseliidu üle-eestilise 95. sünnipäeva tähistamisega, mis langes kokku isadepäevaga.

Paintball ja hernesupp

Kohal olid kõigi kaitseliidu 15 maleva esindajad – sealhulgas naiskodukaitse, noorkotkad ja küberkaitse üksus.

Vinni sõnul oli ürituse eesmärk näidata külalistele, millega on kaitseliidu näol tegu, propageerida kaitsetahet ja isamaalisust ning samuti korrakaitset, sest oma tegevust tutvustasid ka politsei- ja piirivalveameti esindajad, kel olid kaasas ka teenistuskoerad. Kuna igast malevkonnast oli kohal umbes 30 võitlejat ja samuti esines kaitseliidu orkester, oli kaitseliitlasi Narvas üle 500.

Külalisi-huvilisi oli kohal aga palju rohkem – tihti tekkis sabasid näiteks paintball’i, vibu ja õhupüssist laskmise võimalust kasutada soovijaist. “Loomulikult oli järjekord ka söögitelgi juures. Pakkusime sõdurisuppi, milleks oli hernesupp, ja söödi ära 200 kilo torti,” raporteeris Vinni.

Külalised said peale eelmainitud laskeharjutuste katsetada militaarseid näomaalinguid, proovida selga sõduri täisvarustust (40kilone seljakott, relv, rakmed, veepudel ja kuulikindel killuvest), vaadata, kuidas tegutseb esmaabibrigaad ja kuidas pannakse kokku langevarju. Kaitseliidu Harju malev korraldas kohapeal relvanäituse, kus olid väljas ka näiteks vabadussõjaaegsed automaatrelvad. Demineerimisüksus näitas külalistele mitmesuguseid miine – sealhulgas I maailmasõja aegseid.

Vinni sõnul oli kaitseliidu Narva üritus ka selles mõttes kahepoolne, et kui osa narvakaid kuulis esimest korda kaitseliidust, siis osa kaitseliidu võitlejaid väisas esimest korda Narva linnust. Teavituspealiku sõnul keeleprobeemi ei tekkinud, sest üritus oli narvalastele suunatud ja korraldajad arvestasid sellega, et suurem osa huvilisi räägib vene keelt.

Vaba maa

“Meie Alutaguse malevkonnal oli vastutusrikas ülesanne olla ettevõtmise võõrustajad ning oli rõõm pakkuda kohalikele meelelahutust ja positiivset emotsiooni,” ütles Vinni.

“Taas kord tuli tunne, et oleme ikka vaba maa – ainult vabal maal usaldatakse rahvale relvad kätte. Selliseid kaitseliitu tutvustavaid üritusi on Ida-Virumaa linnades väga vaja, et näidata sääraste organisatsioonide olemasolu,” kirjeldas maavanem Andres Noormägi oma tundeid seoses kaitseliidu isadepäeva üritusega.

Maavanem meenutas, et kui tänavu 23. juunil korraldati Sillamäel võidupühaparaad, oli kuulda kohalike üllatust: “Me ei teadnudki, et selline organisatsioon on olemas!”

Kaitseliidu Alutaguse maleva pealikuabi Jaak Saar nimetas samuti Narva üritust vahvaks ja vajalikuks. “Siduda narvalasi kaitseliidu teemaga on vajalik. Elatakse oma meediamullis ja mida rohkem vabatahtlikud kaitseorganisatsioonid end tutvustavad, seda paremini õnnestub kohalikke Eesti teemasse tõmmata. Kaitsetahet ja isamaa-armastust on vaja, sest totaalne kaitse töötab vaid siis, kui sellesse on kõik elanikkonna kihid kaasatud. On vaja järelkasvu ja sellistel üritustel näevad lapsed ja noored, et kaitseliidus võib olla tore tegutseda,” ütles Saar.

Saare sõnul hakatakse kohe renoveerima Narva kaitseliidumaja ja selle valmimise järel on kohaliku kaitseliiduüksuse tegevus veel tõhusam.

Kaitseliidu 95. sünnipäeva üritused algasid Narvas tegelikult juba laupäeval, kui TÜ Narva kolledži ruumides toimus julgeolekualane konverents, kus osales mõttekaaslasi Taanist, Lätist, Leedust, Gruusiast, Soomest, Rootsist ja USAst ning kus viibis ka Venemaa kaitseatašee.