Ossipenko liidu keskerakondlased pandi väljaviskamise ootele

19. oktoober 2013 ERIK KALDA

Kohtla-Järve aselinnapea Ljudmila Jantšenko on Keskerakonna üldisele seisukohale vaatamata veel partei liige. Parteikaaslasest linnapea Jevgeni Solovjov aga tema väljaheitmist vajalikuks ei pea.

Kuigi Keskerakonna juhatus otsustas 7. oktoobril, et koos keskerakondlastega, kes valimistel parteiga teistes nimekirjades konkureerivad, tuleb välja visata ka Jõhvis valimisliidus Jõhvi – Meie Kodu kandideerivad Keskerakonna liikmed, otsustati enne ära oodata erakonna Kohtla-Järve piirkonna seisukoht.  

Põhjarannik kirjutas eelmisel nädalal, et Keskerakonna juhatus otsustas 16 Ida-Virumaal kandideerivat liiget parteist välja heita, kuna nad on parteiga konkureerivates nimekirjades. Väljavisatute seas olid ka Jõhvis kandideerivad Ljudmila Jantšenko, Stepan Bondarenko, Irena Rihkrand, Arkadi Zakarljuka ning Anry Kramskoi.

Sel nädalal teatas Jantšenko, et tema väljaheitmine ei vasta tõele, ning nõudis, et veel enne valimispäeva lükkaks Põhjarannik teate tema erakonnast väljaviskamisest ümber.

Oodatakse piirkonna seisukohta

Äriregistri andmetel on need viis liiget tõepoolest veel partei nimekirjas, ent juhatuse otsuses, mis käsitleb üle Eesti ligi 70 liikme väljaheitmist on Jõhvi valimisliitu kuuluvad keskerakondlased siiski sees.

Keskerakonna avalike suhete juht Taavi Pukk selgitas, et mainitud liikmete puhul ei ole Kohtla-Järve piirkond, kuhu need liikmed kuuluvad, saatnud tähtajaks oma seisukohta, mistõttu arutatakse seda uuesti järgmisel juhatuse koosolekul.

“Erakonna üldine seisukoht on need isikud liikmete nimekirjast välja arvata, kuid et kõik osapooled saaksid oma seisukoha esitada, siis soovime siiski piirkonna seisukohta kuulda. Ida-Virumaa piirkond on oma seisukoha edastanud ja selle piirkonna teistes nimekirjades kandideerivate inimeste suhtes on ka otsus langetatud. Mainitud isikud ei kuulu aga Ida-Virumaa piirkonda,” sõnas ta.

Tõenäosus, et Kohtla-Järve piirkond soovitab Jõhvis valimisliidus kandideerijad välja heita, ei ole suur, sest piirkonna juhiks on Valeri Korb, Ljudmila Jantšenko kauaaegne mõtte- ja võitluskaaslane, aseesimeheks aga Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov, kelle linnavalitsuses on Jantšenko aastaid aselinnapea olnud.

Korb ja Solovjov on vastu

Korb ütleski Põhjarannikule, et tema isiklik seisukoht on, et Jantšenkot ei peaks välja heitma, sest ta on ka varem Keskerakonnast eraldi Jõhvis kandideerinud ja pealegi olevat Jantšenko erakonna heaks palju tööd ära teinud. “Aga see on minu isiklik arvamus, ma saan aru, et see ei lähe kokku erakonna arvamusega,” lisas ta.

Ka Jevgeni Solovjov ei näe midagi imelikku selles, et viis keskerakondlast Jõhvis konkureerivas valimisliidus on.  “Nad kuuluvad Kohtla-Järve piirkonda ning kui nad Kohtla-Järvel kandideeriksid teises nimekirjas, oleks iseasi. Aga Jõhvis võivad nad kandideerida kui täiesti tavalised inimesed,” sõnas Solovjov. Põhjaranniku küsimusele, kas siis Jõhvis kandideerides nad ei olegi justkui keskerakondlased ning mis on sellisel juhul erakonna mõte, vastas Solovjov: “Erakonna mõte on see, et inimene töötab oma piirkonnas.”

Ta tõi näiteks Narva, kus IRL on väljas oma nimekirjaga, ent IRLi liige, Narva kolledži direktor Katri Raik kandideerib hoopis sotside nimekirjas.

Keskerakonna Ida-Virumaa piirkonna juht Eevi Paasmäe on varem Põhjarannikule öelnud, et nemad edastasid oma arvamuse ning soovitasid kõiki ülejooksikuid kohelda ühtviisi ehk siis nad erakonnast välja heita. “Aga tegime seda vaid oma piirkonna liikmete puhul, Narva ja Kohtla-Järve piirkonna liikmete puhul juhtisime vaid tähelepanu probleemile,” sõnas ta.

Valeri Korbi sõnul koguneb Keskerakonna Kohtla-Järve piirkonna juhatus küsimust arutama tõenäoliselt eeloleval nädalal.