Jooksu- ja kõnnihuvilistele tuleb kolmepäevane pidu

3. september 2013 ERIK GAMZEJEV

Kui eelmisel aastal oli Jõhvi rahvajooksu stardi- ja finišipaigaks Jõhvi keskväljak, siis sel aastal spordihalli juures olev gümnaasiumi staadion.

Septembri keskpaigas ootab jooksu- ja kõnnihuvilisi ees võimalus panna end kolmel päeval järjest proovile kolmes Ida-Viru paigas toimuvatel rahvaspordiüritustel.

Kolmepäevane omalaadne jooksjate ja kõndijate pidu saab sissejuhatuse reede, 13. septembri õhtupoolikul Aseris, kus toimub juba 25. korda savijooks. Ürituse eestvedaja Kaire Kutsari sõnul on Aseri jooks tuntud eelkõige oma ainulaadse raja poolest. Jooks on nime saanud sellest, et 6 km pikkune rada läbib ka savikarjääri. Lisaks peaks  neil, kes ei jahi taga iga sekundit, jääma mahti nautida kõrgelt kaldalt merevaateid.

Esimene maraton sel sajandil

Laupäeval toimuvad Ida-Virumaal Pannjärvel esimest korda “RunEst Maraton” ja “WalkEst Maraton”. Ürituse peakorraldaja Heigo Põld märgib, et Eestis joostakse maratone enamasti asfaldil, ent maastikul peaks olema seda teha märksa mõnusam. “Nii säästab rohkem jalgu ja looduslik keskkond pakub ka hingele rohkem kui linnatänavad,” ütles Põld.

Ida-Virumaa jaoks teeb ürituse tähelepanuväärseks, et täispikka ehk 42,195 km pikkust maratoni ei ole maakonnas sel sajandil teadaolevalt varem korraldatud. Pannjärvele tasub sel päeval minna neilgi, kes nii pika distantsi jaoks veel piisavalt treeningkilomeetreid koguda pole jõudnud, sest kavas on ka poolmaraton, 10 km jooks, 3 km jooks noortele ja eri pikkusega kõnnidistantsid.

Jooksunädalavahetus Ida-Virumaal saab krooni pühapäeval, mil toimub maakonna kõige pikema traditsiooniga rahvaspordiüritus – 28. Jõhvi rahvajooks. Et kesklinnas käivad sel aastal suured tee-ehitustööd, kulgevad nii 10 km kui 3 km rajad linna idaservas. Stardi- ja finišipaik on Jõhvi spordihalli juures oleval staadionil. Joostakse ja kõnnitakse suuremas osas samal rajal, kus paar-kolm aastat tagasi – aiandusühistu vahelt ja piki raudteed Viru vanglani ning mööda Jõhvi ümbersõiduteed Kose risti ja pargi kaudu tagasi.

Need kanged, kes võtavad kõigil kolmel üritusel ette kõige pikema distantsi, läbivad kolme päevaga 58 kilomeetrit. Kuid eri pikkusega rajad annavad igaühele võimaluse panna kokku oma võimetele vastav programm. Kõigil kolmel jooksul on peale põhidistantside kavas ka eri pikkusega lastejooksud. Kuigi selgitatakse paremad kõigi kolme jooksu kokkuvõttes, ei pea ilmtingimata osalema kõigil üritustel. Lisaks kiiremate pärgamisele on korraldajad kogunud ka hulganisti auhindu, mis lähevad loosi kõigi osalejate vahel.

Äratada liikumise vastu huvi

“Korraldajatena pakume ühel nädalavahetusel ühiselt sporditegemise võimalusi maakonna põnevates paikades ja eri pikkusega distantsidel. Tahame, et  idavirulased kasutaksid seda võimalust võimete kohaselt. Kõige suurem võit oleks, kui nendest üritustest saadakse sellist mõnu, mis ärgitaks uusi inimesi pidevalt liikumisharrastusega tegelema,” sõnas Petrovits.

Samas loodab ta, et selline omapärane kolmest võistlusest koosnev minisari, mille tuntuim analoog Eesti on Saaremaa kolme päeva jooks, toob Ida-Virumaale rahvasportlasi ka mujalt Eestist. “Ida-Virumaa vastu tuntakse üha rohkem huvi ja spordivõistlused on üheks paremaks ajendiks, miks siia sõita,” ütles Petrovits, kes koges ise head vastukaja eelseisvale ettevõtmisele ka augustis toimunud Narva energiajooksu osalejatelt. “Me ei sea esimesel aastal konkreetseid eesmärke osalejate arvu osas, kuid mu sisetunne ütleb, et sel üritusel on head eeldused kasvada suureks.”

KOLM JOOKSU IDA-VIRUMAAL

* Reedel, 13. septembril Aseri savijooks (6 km jm).

* Laupäeval, 14. septembril “XT RunEst Maraton” Pannjärvel (42,2, 21,1, 10 km jm).

* Pühapäeval, 15. septembril Jõhvi rahvajooks (10 km, 3 km jm).

* Eelregistreerimine aadressil www.xtsport.ee kestab kuni 9. septembrini.

* Lisainfo www.sportiv.ee, www.aserivv.ee, www.johvisport.ee