Kuzmin ja Jämsä tekitasid koondise katsevõistlustel sensatsiooni

4. mai 2011 ALEKSEI FJODOROV

Pärnus peetud Eesti sõudekoondise katsevõistlused andsid küllaltki ootamatuid tulemusi. Nn püha lehma staatuses viibinud Allar Raja ja Kaspar Taimsoo jäid alla Narva-Pärnu meeskonnale Igor Kuzmin – Andrei Jämsä, tekitades sõudealal ootamatu olukorra ja konkurentsi. Teinegi narvakas – Vladimir Latin – püsib Eesti sõudesportlaste paremikus.

Eesti sõudeeliidi ettevalmistus toimus tänavu kahes grupis, kes omavahel praktiliselt kokku ei puutunud. Mati Killingu juhtimisel tegutsenud sõudjad esinesid Horvaatias ja nädal enne seda Emajõe karikavõistlustel. Teine grupp, mida juhatab Tatjana Jaanson, oli varjus ning tegi esimese etteaste alles katsevõistlustel. Seal aga põhjustasid nad kohe sensatsiooni. Pärnakas Andrei Jämsä võitis meeste ühepaadivõistluse ja koos Narvast pärit Igor Kuzminiga ka paarisaeruliste kahepaatide võistluse.

“Ettevalmistus oli niimoodi planeeritud, et varem ei olnud võimalik esineda. Muidu oleksime rohkem aega veetnud sõidus kui treeningul. Seepärast olid need meie sisuliselt esimesed stardid,” selgitas Igor Kuzmin. “Muidugi paljud imestasid meie tulemuste üle, kuid samavõrd imestasime isegi, sest me ei teadnud eriti hästi oma võimeid.”

Laupäeval toimunud paarisaeruliste kahepaatide sõidus edestasid Kuzmin ja Jämsä Eesti esinumbrite paati peaaegu kahe sekundiga. Varem üheste võistluses edestas Jämsä tuntud sõudjat Tõnu Endreksoni, Kuzmin ja Vladimir Latin jäid esikuuiku viimastena liidrist maha 16 sekundit: “Tegelikult on praegu raske midagi lisada, sest ma tunnen, et mul ei ole piisavaid võistluskogemusi. Andreiga koos paadis olles tunneme end hästi, kusjuures tehniline töö on ära tehtud ja võimalik, et vajab vaid pisut kohendamist.”

Katsevõistlustel Raja-Taimsoo üle saavutatud võit oli taktikaliselt tähtis noorte enesekindluse jaoks, kuid see ei anna veel vastust peamisele küsimusele – milline meeskond sõidab maailmameistrivõistlustele. Ees on vähemalt kaks starti – Eesti karikas ja Müncheni MK-etapp. Eesti sõudeliidu peatreener Jaan Tults märkis, et paarisaeruline kahepaat lubatakse ametlikult MM-võistlustele kolme võistluse tulemuste põhjal, kuid reeglid lubavad ka erandeid, sest MMile peavad sõitma kõige tugevamad meeskonnad.

“Mina ja Andrei tahame kõige rohkem kahepaadiga MMile pääseda. Sisuliselt me sellepärast selle supi kokku keetsimegi. Tunneme oma jõudu ja oleme endas kindlad,” ütles Kuzmin. “See aasta on eriline ka selle poolest, et käimas on eelvalik olümpiamängudele. Me suudame maailmakarika- ja meistrivõistlustel väärikalt esineda ning sealt ka medaleid tuua.”

Narva treener Sergei Gluško märkis paar nädalat enne katsevõistlusi, et Pärnu-Narva duo seab endale eesmärgiks esitada väljakutse Raja-Taimsoo paadile. Tookord lisas ta sedagi, et Jämsä ja Kuzmini väljavaated on üsna head.

Latin näeb oma tulevikku neljapaadis

Et MMile saab ühest riigist vaid üks meeskond, siis võitlus koha eest kahepaadis tuleb karm. Samal ajal treenib ühepaadis Tõnu Endrekson, mis tähendab, et ülejäänud Eesti tippsõudjatel jääb üle panna end proovile neljapaadis. Eesti esisõudjate hulka kuulub endiselt narvakas Vladimir Latin, kes tuli kuuendaks ühepaatide võistlusel.

“Ma ei ole praegu parimas vormis. Horvaatiast tulles ei saanud treenida rohkem kui nädala ja kaotasin pisut tehnilises mõttes. Teisalt on need, kellele ma praegu alla jäin, inimesed, kes saavad pidevalt osaleda maailmatasemel võistlustel. Seetõttu arvan, et tase kõneleb ise enda eest,” kommenteeris Latin. “Mis puudutab minu osavõttu neljapaadist, siis olen absoluutselt rahulik. Pean isegi prestiižikaks, kui õnnestub täita olümpiale pääsemise norm. Kuigi MMi tulemustega 11 parima hulka jõudmine ei ole lihtne, kuid varem oleme ka vähem optimaalses koosseisus saavutanud kohti esikümnes.”

Kuu aja jooksul saavad Eesti sõudekoondise meeskondade moodustamise põhimõtted selgemaks: 21. mail toimuvad Pärnus Eesti karikavõistlused ja mai lõpul on Münchenis kavas maailmakarikavõistluste I etapp.

Narva sõudjad Igor Kuzmin (vasakul) ja Vladimir Latin kuuluvad endiselt Eesti sõudjate paremikku. Tänavusel hooajal üritavad nad peamise ülesandena täita 2012. aasta olümpiamängude normi.