Spordimehe väljavilistamine

3. aprill 2013 

Võiks arvata, et on sülle kukkunud õnn, kui ühte pisikest maakooli tuleb juhtima endine tippsportlane, kes on muu hulgas olnud Pärnu linnavolikogu liige, juhtinud Pärnu spordielu, Tallinna spordi- ja noorsooametit, restorani ja Eesti golfiliitu. Ent võta näpust!

Tarmo Valgepea, kes on pälvinud kõrgushüppes Eesti meistrivõistlustelt 14 medalit, on Mäetaguse põhikooli direktorina sattunud olukorda, kus paarsada vallaelanikku tahab teda areenilt välja vilistada. Ligemale 1500 elanikuga Mäetaguse vallas pole 209 avalikule kirjale allakirjutanud inimest kaugeltki piisake meres.

Esimesed pinged tulid avalikuks juba 2010. aastal, kui algas kakskeelse põhikooli muutmine eestikeelseks. Nüüd on tüliõunaks lasteaia ja põhikooli liitmisplaan.

Valgepea ise tõrjub süüdistusi, väites, et teeb ainult seda, mis on kooli arengukavas kokku lepitud. Karismaatiline koolipapa tahab plaanitut ellu viia tarmukalt ja kiiresti, kuid tema tempo käib vähemalt osale kogukonnast üle jõu. Samamoodi tekitab tõrget suhtlusstiil, mis tundub maainimestele suurlinlikult ülbe.

Kas koolipapa küsimus toob Mäetagusel kaasa koalitsiooni lõhkimineku ja sügisel uue võimu, näitab aeg. Olgu sellega, kuidas on, ei õnnestu ilmselt džinni pudelisse tagasi ajada. Võimulolijatel tuleb hakata oma toetust Valgepeale paremini põhjendama kui süüdistuste täielik eitamine. Rahulolematuse käsitamine osana valimisvõitlusest on ilmselt ainult pool tõde.