Koolijuht ajab Mäetaguse võimu tülli

2. aprill 2013 SIRLE SOMMER-KALDA

Tarmo Valgepea ütleb, et ei saa aru, milles teda süüdistatakse.

Mäetaguse põhikooli direktor Tarmo Valgepea jäi küll vallavalitsuse liikmena umbusaldamata, ent vastasseis pole sellega tõenäoliselt lõppenud.

Vahetult enne lihavõttepühi toimunud volikogu istungil oli ainult üks päevakorrapunkt: umbusalduse avaldamine vallavalitsuse liikmele Tarmo Valgepeale, kes juhib ühtlasi Mäetaguse põhikooli.

Mäetaguse vallavanem Aivar Surva ütles, et kuna üks volikogu liige ei tulnud kohale ja peatas ka oma volikogu liikme staatuse, võeti umbusaldusavaldus päevakorrast maha. “Eks oli näha, et hääli kokku ei saa.”

Surva sõnul oli põhjendus, et Valgepea on ületanud vallavalitsuse liikme volitusi, talle kui vallavanemale täiesti arusaamatu. Ta arvas, et põhjus on ilmselt sügavamal kui rahulolematuses Valgepea tööga vallavalitsuse liikmena. Pigem tekitab vastuseisu Valgepea tegevus koolijuhina.

“Mulle on toodud tema vastu avalik kiri, millel puuduvad allkirjad. Öeldi, et need on volikogu juhi käes hoiul, sest allkirja andnud inimesed pidavat kartma repressioone. Sellisel kujul on minu silmis tegemist laimukirjaga,” rääkis vallavanem.

Otsekohene ja nõudlik

Surva ei pea vajalikuks Valgepea väljavahetamist koolijuhina isegi kaaluda. “Ma peaksin olema puhta idioot, kui Valgepea lahti laseksin. Ta on pühendanud üle kolme aasta Mäetaguse vallale. On lihtsalt inimesi, kellele ta ei meeldi. Valgepea on aus ja otsekohene mees, kes ütleb välja, mida mõtleb. Kui ta midagi nõuab, siis nõuab lõpuni. Inimesel, kes nõuet ei täida, tuleb lahkuda.”

Valgepea vastaste tõstatatud probleeme – kooli personali suurt voolavust ja õpilaste lahkumist – nimetas Surva põhjendamatuks. “Kirjas oli ka etteheide, et sel õppeaastal on koolis lapsevaenulikud tingimused, aga ega Valgepea vastuta koolimaja remondi õigeaegse valmimise eest. Pealegi oli õppetöö remondi ajal korraldatud.”

Surva pidas imelikuks, et umbusaldus algatati pool aastat enne valimisi.”Ega see lõbus lugu ole. Seda enam, et on üks koalitsioon ja kui on probleeme, siis tulgu ja rääkigu. Aga kuidagi salaja tehakse ära. Jube hea on endale hääli koguda, kehastudes rüütliks valgel hobusel, kes “päästab” rahva.”

Kummaline lugu

Tarmo Valgepea ütles, et ei oska tekkinud olukorda kommenteerida. “See on äärmiselt kummaline lugu. Mina teen oma tööd ega saa aru, mis toimub. Võib-olla on häda selles, et olen kolme aasta arengukava viinud ellu kahe aastaga? Saaksin kommenteerida, kui umbusaldajad selgitaks, milles asi on. Aga kuna umbusaldusavaldus võeti päevakorrast maha, siis minu talupojamõistus ütleb, et teema on lõpetatud.”

Mäetaguse vallavolikogu esimees Veljo Kingsep ütles, et ei taha Valgepea umbusaldamise teemat enne ajalehele kommenteerida, “kui see on ühele poole saanud”. “Praegu käivad vestlused volikogu liikmete vahel. 25. aprillil on järgmine volikogu. Usun, et siis saab asi lahenduse.”