Sitkelt võidelnud Narva PSK finaali ei jõudnud

13. märts 2013 ERIK GAMZEJEV

Kuigi Narva PSK ei jõudnud sel aastal finaali, rõõmustati kodupublikut hooaja jooksul korduvalt tubli ja ennastsalgava mänguga.

Eesti jäähokimeistrivõistluste finaalis osalevad sel aastal küll mitmed Ida-Virust pärit mängijad, kuid siinne edukaim klubi Narva PSK pudenes meistritiitli konkurentsist poolfinaalseeria järel, jäädes Tartu Kalev/Välgule mängudega  alla 1:3

Narva noor võistkond võitles endast kogenuma vastasega vapralt. Olles poolfinaalseerias Eesti kahe viimase aasta meistrile Tartu Kalev/Välgule mängudega 0:2 taha jäänud, ei visatud püssi põõsasse. Laupäeval tehti Narva arvukatele truudele hokisõpradele koduhallis kingitus, kui haaravas põnevusmängus alistati Tartu meeskond 5:4.

Kingitus kodupublikule

Kuigi Tartu ründas rohkem, juhtis kahe kolmandiku järel siiski Narva 3:2.  Seda suuresti tänu Eesti noortekoondisesse kuuluva PSK  väravavahi Daniil  Seppeneni hiilgavatele tõrjetele. “Kui äge ja huvitav võib olla hokimäng, näitas kolmas kolmandik. See oli kahtlemata üks selle hooaja kõrghetki selles liigas,” tõdes Eesti jäähokiliidu esindaja  oma kodulehel selle mängu ülevaates.

3.35 mängitud, viis Aleksandr Bogdanov narvalased 4:2 ette.  Seejärel surus Tartu narvalased meeletu surve alla, kuid tänu kõvale kaitsele õnnestus neil vaid üks värav vastu visata. Ägedale mängule niigi pööraselt kaasa elanud Narva publik hullus aga täiesti, kui 1.33 enne kohtumise lõppu õnnestus Bogdanovil visata eduseisuks 5:3. Sellega polnud aga selles mängus veel sotid klaarid – kõigest poole minuti pärast tuli Tartult vastuvärav. 29 sekundit enne kohtumise lõppu jäid narvalased vähemusse, sest kohtunik saatis karistuspingile narvalaste kahe värava autori Bogadnovi.

Ennastsalgavalt võidelnud Narva hokimehed ei lasknud siiski võitu enam käest. Narvalaste peotuju rikkus aga kümme sekundit enne lõppu rikošetist õnnetult PSK kapteni Ilja Iljini näkku lennanud litter. Tagajärg – üheksa kaotatud hammast. 

Laupäevane kodupubliku ees peetud mäng võttis narvalastelt mahlad välja ja järgmisel päeval Tartus peetud mängus, kus tuli hakkama saada kapten Iljinita, jaksu enam ei jagunud. Kalev/Välk võitis kindlalt 9:3. Nelja värava autoriks oli Kohtla-Järvelt pärit Vassili Titarenko.

Tartu klubi läheb kolme võiduni mängitavas finaalseerias kokku Tallinn Viiking Spordiga. Narva PSKd ootab ees  pronksimäng Tallinna Panter/Purikatega.

Kohalikud noored

Narva PSK treeneri Vladimir Tsiprovski sõnul minnakse pronksi eest täiega võitlema. Samas tõdes ta, et medalite võitmise teeb eriti raskeks teadmine, et hakkama tuleb saada meeskonna kõige kogenuma mängija kapten Ilja Iljinita. “Arstide hinnangul ei tule tema puhul praegu mängimine kõne allagi. Vähimgi puude lõualuu pihta võib jätta ta kõigist hammastest ilma,” sõnas ta. 

Tsiprovski sõnul on hooajale tagasi vaadates positiivne, et kuigi Narva oli poolfinaali jõudnud neljast klubist ülekaalukalt kõige noorem, suudeti kogenud meeskondadele kõvasti vastu hakata ja vahepeal oldi isegi põhiturniiri liidrid. “Teistes klubides on Eesti koondise mehed, kellele on lisaks toodud abiväge välismaaltki. Meil mängivad Narva kohalikud noored, osa on kõigest 16-17aastased, kel tuleb aidata tatti pühkida, aga nad võitlevad suurte meestega väga julgelt,” sõnas Tsiprovski, märkides, et Narvas käib jäähokit vaatamas märksa rohkem pealtvaatajaid kui jalgpalli tänu sellele, et meeskonnas on kohalikud poisid, aga mitte leegionärid. 

Treeneri sõnul on noor meeskond teinud suure sammu edasi. Eriti tõi ta esile Pavel Kulakovi, Maksim Silantjevi ja  Maksim Andrejevi head mängu. “Aasta pärast peaksime olema veel tugevamad ja suutelised ka meistritiitli pärast heitlema, kui vaid tugevamad klubid meie poisse enda juurde ei meelita. Kui Narvas pole neile tööd pakkuda, siis on sellistele kutsetele meil väga raske midagi vastu pakkuda,” tõdes Tsiprovski.

Viie klubi osavõtul toimunud Eesti meistrivõitluste põhiturniiril osales ka mullu hõbedale tulnud Kohtla-Järve Viru Sputnik. Et sel aastal mängiti väga noore koosseisuga, kaotati põhiturniiril kõik mängud.