Illuka park täieneb kevadel noorte puudega

6. märts 2013 

Jaanuarikuise raietöö järel on Illuka mõisapark palju rohkem pargi nägu: hulk ohtlikke puid võeti maha ja mitmel pool kärbiti tugevalt oksi.

Dendroloogilistele uuringutele tuginevat projekti järgides võeti Illuka mõisapargis sel talvel maha 280 vana ja ohtlikku puud; kevadel istutatakse asemele 173 noort puud ja hulgaliselt põõsaid.

Illuka mõisaparki pole uuendatud nii ammustest aegadest saati, et vallavanem Oleg Kuznetsov ei mäletagi, millal seda üldse tehti.

“Uuendamise teemaga alustasime juba 2005. aastal, tollane looduskaitsekeskus aitas meil siis puude ohtlikkust ja mahavõtmise vajadust hinnata, aga ega me tegudeni eriti jõudnud. Tormimurdude järel on muidugi murdunud puid maha võetud, aga üldiselt on pargipuude raiumine ikka raske vastutus. Olen küll metsamees, aga pargis ma selliseid otsuseid teha ei julge.”

Nii telliski vallavalitsus poolteist aastat tagasi Leaderi toetusega OÜ-lt Arter Terrae  dendroloogilistel uuringutel põhineva mõisapargi uuendamise ja korrastamise projekti ning tänavu talvel raius OÜ Puuhooldus KIKi toetusraha abiga projektis ohtlikuks tunnistatud 280 puud maha. KIKi toetus hõlmab üksnes pargi kaitsealust osa, ent puid võeti maha ka väljaspool piiri – valla eelarveraha eest.

“Nüüd on pargialune juba koristatudki – oksad ja tüved tehti hakkeks,” ütles Kuznetsov. “Kellelegi niisama kütteks müüa polnud neid jämedaid seest õõnsaid puid mõtet. Mõned palgid jätsime alles, teeme neist laudu, mida poisid tööõpetuse tundides kasutada saavad.”

Seesama Puuhooldus asub kevadel ka uusi puid istutama ning vastutab nende eest viis aastat. Noori puid pannakse kasvama sadakond vähem kui vanu maha võeti, ent lisaks istutatakse hulgaliselt põõsaid.

“Istutamise projekt arvestab pargi tulevikuprojektiga, mis on juba valmis, ent mida me praegu veel teoks tegema ei hakka. Selle järgi tulevad parki kõnniteed ja lehtla ning nendesse kohtadesse pole ju mõtet midagi istutada,” rääkis Kuznetsov.

Esialgu jääb ootele ka mõisahoone renoveerimise projekt kogumahus 1,26 miljonit eurot, millele taotletakse toetust Euroopa majanduspiirkonna finantsmehhanismi mõisakoolide programmist. Sõltumata sellest, kas toetus tuleb või mitte, vahetatakse mõisa katus ja osa sarikaid juba tänavu välja ning seda igal juhul valla eelarveraha eest. “Kolmsada-nelisada tuhat eurot,” hindas vallavanem nende tööde hinnaks. (PR)