Pipi lükkab kevadel Jõhvi kontserdimaja lava pöörlema

17. jaanuar 2013 TIIA LINNARD

Tõnu Kilgas ja Raivo E.Tamm on Pipi-lavastuses vägagi vormis!

Teist aastat rahvusooper Estonia lavalaudadel askeldav kõige tugevam, kõige heatahtlikum ning kõige tedretähnilisem plikatirts Pipi võtab härra Nilssonil käpast kinni, kutsub Tommy ja Annika kaasa ning läheb kevadel ringreisile, külastades 28. aprillil ka Jõhvi kontserdimaja. 

“Andres Dvinjaninov tõi lavale igati moodsa Pipi: moodsate vahenditega saab tänapäeva noorsugu lihtsa ja ülevaatliku loo maailma tugevaimast tüdrukust,” märgib lavastust arvustada võtnud Teatriblogi pidaja.

Kas laval on päris ahv?

Kui eelmisel aastal askeldasid Estonia laval Pipina nii muusikalinäitleja Nele-Liis Vaiksoo kui Tallinna muusikakeskkooli õpilane Merit Männiste ja Tallinna reaalkoolis käiv Ingel Marlen Mikk, siis tänavu on see roll vaid laste päralt. Kumb neist Jõhvis mängima hakkab või mängivad nad mõlemad, sest 28. aprillil antakse siinses kontserdimajas kaks etendust, ei ole veel kindel.

Üks, mis kindel, on aga see, et mõlemad tüdrukud on pälvinud selle osa eest vaid ülikiitvaid hinnanguid. Need, kes Ingel Marleni Pipi osas näinud, küsivad üllatusega, mis väänikpille see tüdruk küll sööb, et end suurel laval suures rollis nii vabalt tunneb. Samas ei kujuta lavastust Meritiga nimiosas näinud publik kedagi teist selles rollis ettegi, sest see on sooritatud hindele viis pluss! “Nad mõlemad on väga vahvad koolitüdrukud, kes kehastuvad sõna otseses mõttes Pipiks,” tõdeb Estonia ooperijuht Mart Mikk.

Postimees ja ka Teatriblogi pidaja tõstavad esile Alo Kurvitsa kõrvalrolli härra Nilssonina. “Nelja-aastane tütretirts ilmselt võttiski teda kui päris ahvi, kuid ka endale jättis see nii tõetruu mulje, et sel hetkel sai muututud peaaegu et lapseks,” märgib arvustaja Postimehe veergudel. “Kui Nilsson kõlgutas orkestriaugu kohal jalgu, tekkis isegi väike hirm, et äkki kukub alla. Samamoodi siis, kui Pipi, ämber peas, laval ringi tantsis.”

“Olgu kiidetud inimene, kelle pähe turgatas see vaimustav idee panna Kurvits härra Nilssoni rolli,” kirjutab Teatriblogi pidaja. “Tema kehastatud härra Nilssoni lavaelu Segasumma suvila taganurkades pakkus huvi. Oma lilleõiekese orkestriauku pillates hädaldas ja kriiskas õnnetu ahvipärdik hullemini kui hiirelõksu kinni püütud rott. Kui aga orkestrant pisikesele pahandusekülvajale lilleõie tagasi ulatas, küündis banaaniõgard suurest rõõmust pilvedeni välja. Kurvits tormas, tantsiskles ja hüppas mööda lava nagu pöörane, sekundiks silma kinni pigistades võisid jäägitult väikemehe silmist kaotada. Kuid teda mitte märgata oli võimatu isegi siis, kui terve massihord ees, sest Kurvits juba oskas end kehtestada, avaldugu see siis trummitaldrikute kokku löömises või pannkookide küpsetamises.”

Pöörlev ja särav karussell

Kiidusõnadeta ei jää ka kõrvalosades üles astuvad Tõnu Kilgas ja Raivo E.Tamm, kes mängivad Pipi tee peale sattuvaid pikanäpumehi. “Varganäod Blom ja Kõva-Karlsson olid laval igati vormis, probleemiks polnud balletitants ega lestadega Kurrunurruvuti saarel ringi müttamine,” tõdeb Teatriblogi. “Eriti nauditav maiuspala oli aga Kilgase ja Tamme duett, džässilik lööklaul mõnusa ja kaasahaarava viisiga.”

Lavastuse koreograafiks on Jüri Nael ning tema tantsuseadetele seadis piire vaid lava suurus. “Kohati võis tajuda, et kui põrandapinda olnuks rohkem, oleks tantsuline pool veelgi suurejoonelisemaks kujunenud,” leiavad kriitikud, tõstes esile ka Riina Degtjarenko loodud lavakujundust, nimetades seda maagiliseks. “Arvasin juba ette, et sellest tuleb üks viimase aja hämmastavamaid visuaalpilte, kuid ometigi ei suutnud ma kõike ette aimata,” tunnistab Teatriblogi. “Lisaks pöörlevale ja säravale karussellile ilmusid Kurrunurruvuti saarele jõudes päevavalgele ka imestamapanevad palmipuud. Suure teatrilava taamal asuvas tagataustas loojus palmide vahel päike, särasid öised tähed. Samuti võis täheldada päikesetõusu, kui mõistsid vaid jälgida.”

Lavastus on arvustajate hinnangul huvitav nii lastele kui nendega ühes tulnud täiskasvanutele, seda enam, et osa nalju on võrsunud tänapäeva aktuaalsete teemade pinnalt. Nii on varganäod Blom ja Kõva-Karlsson teinud etendustes vihjeid elamislubade skandaalile ning Pipilt kuldraha saanud kommipoemüüja hüüatanud koju jõudes rõõmsalt: “Kallis, meie masu on läbi!”