Ohtlik süsteem

21. september 2012 

Tänases Põhjarannikus teeme prokuratuuri süüdistuse põhjal juttu Narva võimukoridorides pikemat aega töötanud süsteemist, kus osa ettevõtjaid allusid mõnede kohalike võimukandjate loodud skeemidele, mille eesmärk oli parandada isiklikku heaolu. Ütleme siinkohal kohe, et teame süütuse presumptsiooni põhimõttest, ent see ei saa antud juhul olla põhjus, miks avalikkuse eest varjata ametlikke süüdistusi omavalitsustegelaste ja mõnede ärimeeste vastu. Pealegi on osa kriminaalasjas esinevaid isikuid nõustunud kokkuleppemenetlusega, mis tähendab, et nad on süü omaks võtnud.

Aga kas me oleme šokeeritud sellisest kriminaalasjast? Põhimõtteliselt ju peaks, kuid eriti pole. Mäletame, kuidas kunagine Kohtla-Järve linnaametnik Nikolai Knjazev rääkis enne oma tapmist kurjategijate salvestatud videol, et linnavalitsuses töötas aastaid samasugune skeem.

Kriminaalasi, mis veel ootab oma kohtussesaatmist ja puudutab Kohtla-Järve linnaametnikke ning ärimehi, on oma sisult põhimõtteliselt sama nagu Narvas.

Mõlemad juhtumid räägivad sellest, et Eesti suuruselt kolmandas ja viiendas linnas toimisid pikka aega korruptiivsed skeemid, mis aitasid maksumaksja raha arvelt oma heaolu parandada nii ametnikel kui ka ärimeestel. Ja pange tähele, siiani on munitsipaalpoliitikutest tagasi astunud vaid Narva endine abilinnapea Andrei Filippov. Kahjuks on see tänapäeva Eestis pigem erand, mitte reegel.