Aseri opositsionäär tõi vallajuhid kohtusse

20. september 2012 ERIK KALDA

Sergei Arefjev on Aseri vallavõimude üks agaramaid kritiseerijaid, kes lõpuks kaebas vallavanema ja volikogu esimehe kohtusse.

Aseris tipnes poliitiline võitlus sellega, et üks opositsiooni liikmeid kaebas vallavanema ja volikogu esimehe kohtusse, väites, et tema kohta on avaldatud valesid andmeid, mille ümberlükkamist ta nõudis.

Enne ja pärast 2009. aasta kohalikke valimisi vallandus Aseris tõeline infosõda. Vallavanema Urve Takjase sõnul oli opositsiooniline valimisliit “Teeme paremaks oma kodu” välja andnud kolm infolehte, mida vallas levitati. Tema väitel sisaldas see faktivigu ja valeandmeid. Valimised võitnud valimisliit “Reaalsus” otsustas anda vastulöögi, üllitades oma infolehe, kus muuhulgas leidus kriitikat opositsiooni liikmete väidetavate kommunaalvõlgade kohta.

Võlg, mida polnud

Nii said vallaelanikud lehest teada, et volikogu liige Sergei Arefjev on kommunaalettevõttele Aseri Kommunaal võlgu enam kui 18 000 krooni. Väidetavalt tekkis võlg maksmata küttearvetest.

Sellepeale saatis Arefjev Takjasele kirja, kus teatas, et vallavanem on tema kohta levitanud valeandmeid ja teotanud tema au. Esmalt nõudis volikogulane vallavanemalt uue infolehe väljaandmist, kus lükataks ümber tema kohta avaldatud teave ja palutaks vabandust. Siis kaebas mees kohtusse nii Urve Takjase kui ka volikogu esimehe Riho Kutsari, nõudes, et valed andmed ümber lükataks.

Juriidiline segadus

Arefjevil oli tõepoolest kohtuvaidlus Aseri Kommunaaliga, mis vahetult enne “Reaalsuse” infolehe ilmumist lõppes volikogulase võiduga. Nimelt oli Arefjev oma Kesk tänava korterist eemaldanud keskkütteradiaatorid, kuid kommunaalettevõte arvestas, et ta tarbib jätkuvalt keskkütet. Mees suutis kohtus tõestada, et tema tegevus oli õiguspärane ja kuna radiaatoreid polnud, ei saanud ta soojust ka tarbida.

Eile tekkis kohtus segadus seoses juriidiliste terminitega. Eelmisel istungil lepiti kokku, et Aseri vallavalitsus võtab hagi omaks ja avaldab vallalehes Arefjevi ja Aseri Kommunaali vahelise kohtuvaidluse lahendi resolutsiooni, misjärel esitab hageja taotluse hagist loobuda. Seda vallavalitsus ka tegi, leides, et tegemist oli hoopis kompromissiga, mis juriidilises keeles tähendab aga midagi muud kui hagist loobumist. Nii lähebki protsess lõpuni nüüd juba kirjalikus menetluses ja Viru maakohus teeb oma otsuse teatavaks oktoobri lõpus.