Minister: Investeeringud Ida-Virumaale on olnud hädavajalikud

12. juuli 2012 KÜLLI KRIIS

Andra Pärnamäe (vasakul) andis keskkonnaminister Keit Pentusele põhjaliku ülevaate, kuidas 60 000 elaniku joogivesi puhtaks saab.

Keskkonnaminister Keit Pentus tutvus eile Kohtla-Järve puhastusseadmete ja Ahtme veetöötlusjaamaga ja tunnistas Ida-Virumaale tehtud veeinvesteeringud väga vajalikeks.

“Keskkonnainvesteeringute hulk siia piirkonda on viimastel aastatel olnud märkimisväärne: riik on suunanud siia ligemale 130 miljonit eurot,” ütles minister, lisades, et need investeeringud on igati põhjendatud. “Ida-Virumaa on tervikuna väga eriline – vahva ja ilus piirkond, kus samas on tuntav ja tajutav mõju, mida tööstus on aastakümneid tekitanud.”

Piirkondlike puhastusseadmete juures pööras minister erilist tähelepanu haisuprobleemile. “Hea oli kuulda Järve Biopuhastuse töötajate kinnitust, et ka nemad võtavad seda probleemi väga tõsiselt ja otsivad aktiivselt tehnoloogilisi lahendusi. Kui inimene avab akna ja sealt tuppa tulev õhk ei ole puhas, siis arusaadavalt on tema elukeskkond häiritud. Sama on puhta veega – need kaks asja peaksid kõigile tagatud olema.”

OÜ Järve Biopuhastuse tootmisdirektor Andra Pärnamäe märkis Ahtme veepuhastusjaama veemahutite kohal katusel seistes, et Eestis on küll kohti, kus joogivesi nõuetele ei vasta, kuid teist sellist paika, kus 60 000 inimest töötlemata vett tarbivad, kindlasti ei ole. “See häbiplekk on nüüd likvideeritud,” läks veetöötlusjaama tehtud investeering tema sõnul igal juhul asja ette.

“Veeinvesteeringud sellesse piirkonda on olnud hädavajalikud,” kinnitas Keit Pentus. “Kohtla-Järvel on tööd peaaegu lõpetatud, Narvas on asi töös, Kiviõlis läheb küll üle kivide ja kändude, aga ikka läheb… Kui need kõik valmis saavad, siis võib öelda, et siin on Eesti üks parema joogiveega piirkondi. Siinsed elanikud on pidanud kaua ja kannatlikult ootama, et puhas joogivesi saada, aga see ootus on end nüüd ära tasunud.”

Minister rääkis, et tuli koos riigikogu keskkonnafraktsiooni liikmete Tõnis Kõivu ja Valeri Korbiga seekord Ida-Virumaale just veeteemadel rääkima. “See on täiesti tavapärane, et käin palju Tallinnast väljas ja tahan kõike oma silmaga vaadata. Ida-Virumaal olen ministriks oleku ajal … kuuendat korda küll vähemalt. Mulle meeldib see kant ja siinsed inimesed kutsuvad ka mind siia päris palju.”