Eesti vilju on turul napilt

25. juuni 2012 TEET KORSTEN

Jõhvi turu alaline kaupmees on säravapalgeline Jelena Sidorova Tartumaalt Kolkja külast Mihkli talust. N. Liidu ajal käis Jelena oma väärt kaupa Leningradis müümas, nüüd võib teda juba 22 aastat Jõhvis trehvata.

Jõhvi turult leiab eestimaise kaubaga kauplejaid vähem, kui on ühel käel sõrmi. “Kevad ei soosinud juurviljakasvatust,” kommenteerivad asjatundjad.

Väiksemat sorti naisterahvad tassivad kahe vahel turu värava poole veerandsajakilost kartulivõrku.

Turg olgu!

Üks neist, Helvi Kusmin, tunnistab, et elab küll pool ajast maal, aga kõike ei jõua seal ise kasvatada ja päris oma kraam pole praegu veel valmiski.

“Turult olengi kõige enam kartulit “Laura” ostnud. See on Eesti oma, Lõuna-Eestis kasvatatud. Suvel on maakodus nii palju rahvast, et üks kotitäis kartuleid sai juba otsa. Täna ostetud kartuliga tuleb vastu pidada, kuni oma värske kartul valmis saab,” räägib Helvi.

Naisterahvas on sel aastal turult lisaks kartulile ostnud veel porgandeid, aga varsti on needki enda aias valmis. “Turg peab linnas olema! Tahan Eesti kraami ning turult on seda kvaliteetsem ja odavam osta,” leiab Helvi.

Kohe turu väravas kaupleb Igori-nimeline moodsa tukaga noormees, kes väidab oma turustaažiks olevat juba viis aastat. Tema kaup on lõunapoolsemate eurovabariikide päritolu ning temani on sealsed arbuusid, murelid, kurgid ja tomatid jõudnud Tallinnas asuva hulgilao kaudu.

Igor lubab, et tema sõber Lõuna-Eestist tuleb järgmisel nädalal oma maasikaid müüma. Kilohind pidi olema 10 eurot, mis on ligi poole vähem esimeste Eesti maasikate hinnast tänavu. Siiski – kodumaiseid maasikaid pole Jõhvi turul hetkel isegi 18eurose hinnaga saada.

Jõhvi turu alaline kaupmees on säravapalgeline Jelena Sidorova Tartumaalt Kolkja külast Mihkli talust. Kolkja on teada-tuntud vanausuliste sibulakasvatajate paik, seal asub isegi nendeteemaline muuseum. N. Liidu ajal käis Jelena Leningradis oma väärt kaupa müümas, nüüd võib teda juba 22 aastat Jõhvis trehvata.

Oma ja võõras

Jelena letilt leiab tema enda kasvatatud tomatit, kurki, mugulsibulat, rohelist sibulat, tilli ja peterselli. Samuti on väärt kraam enda hapendatud vähesoolane kurk ja vinnutatud kala. Tema tomat maksab 4, kurk 1,8 ja värske kartul 2 eurot.

Jelenal on Kolkjal kolm 750 (!) ruutmeetri suurust kasvuhoonet, mida hakatakse kütma juba jaanuaris ja kütegi on enda metsast.

Ausaid turukaupmehi teevad nukraks need, kes müüvad “Eesti kurki”. “Müüvad Poola kurki Eesti oma pähe!” Jelena arvab, et ehtsa tomati peaks ära tundma juba lõhnast, sest “importtomatitel pole lõhna”. Jelenal aga on oma püsikliendid, kes teavad, kust osta, kartmata petta saada.

Vaivara vallast Perjatsi külast pärit Anna Knjazeva müüb Eesti päritolu kurke, kartulit, tomateid ja suvikõrvitsaid. Kurgid, roheline sibul ja till on tal enda kasvatatud. Tomateid on kahte sorti – ühele on ausalt juurde kirjutatud “Leedu” ja see on 80 senti kilo pealt odavam. Anna müüdav kartul on Lõuna-Eestist ja suvikõrvits Tartumaalt.

Anna seletab, miks kohalikku kaupa Jõhvi turul praegu nii vähe on. “Minul on suured kasvuhooned, aga kui on väiksem kasvuhoone, ei jätku seal sooja – ajal, mil öine õhutemperatuur on vaid 8 kraadi. Näiteks kurgi jaoks on seda liiga vähe. Ei saa öelda, et kevad oli vilets, ei saagi olla. Aga ta ei soosinud juurviljakasvatust.”

Anna arvates oleks loomulik, kui turukaupmehe sõna maksaks, et sellest piisaks, aga “Eesti kauba” müüjad devalveerivad seda valuutat.

Naine armastab kasvatada oma maa peal lilli ja juurikaid. “Teen seda rõõmuga. Turul on lisarõõm suhelda inimestega, aga ka lisakopikas on tähtis, sest töövõimetuspensionist ära ei ela,” tõdeb ta.