Öelge veel, et parteipilet ei maksa!

31. mai 2012 

Kui kellelgi võis olla illusioone, et erisugustesse riigi finantseeritavatesse ametitesse saamisel maksavad eelkõige inimese oskused, võimed ja omadused, aga mitte see, millise partei pilet tal taskus on, siis reformierakondlasest rahandusministri Jürgen Ligi eilne  ülestunnistus purustab selle ettekujutuse kildudeks.

Ligi läks parteide rahastamisskandaali vallandajat, oma erakonnakaaslast Silver Meikarit kaamerate ees siunates ja süüdistades niivõrd hoogu, et paiskas välja sellegi, kuidas Reformierakond organiseeris Meikarile pärast riigikogust väljajäämist kõrgepalgalise töökoha. Inimõiguste instituudis. “Me [loe: Reformierakond] oleme tema eest hoolitsenud, talle on pakutud tööd,” tunnistas Ligi, pidades sellist käitumist, mis võiks olla omane mingile klannile, täiesti normaalseks.

Tegelikult ei tulnud Ligi lagedale mitte millegi üllatavaga – ütles vaid avalikult välja, mis niigi teada on. Kui vaatame näiteks asutusi, mille raha tuleb riigilt, siis kipuvad seal juhtivatesse ametitesse “sattuma” parajasti riigis võimul olevate erakondadega seotud inimesed. Paljudes omavalitsustes jällegi on kohalikust eelarvest finantseeritavates asutustes võtmerollides inimesed, kes on truud selles vallas või linnas võimul olevale erakonnale. Ligi vaid kinnistas avalikult teadmist, et parteipilet maksab, ja sugugi mitte vähe. Lihtsalt teised poliitikud on variserlikult püüdnud varem selliseid seoseid eitada. Aga paistab, et enam ei ole midagi häbeneda.