Eesti neljapaadisõudjad “hankisid” Latinile olümpiapileti

24. mai 2012 ALEKSEI FJODOROV

Kolmapäeval ei teadnud Vladimir Latin veel täpselt, kas ta läheb olümpiamängudele, kuid kõigi eelduste kohaselt on tema jaoks koht kahepaadis kindlustatud.

Eesti paarisaerulise neljapaat tagas  võiduga Šveitsis Luzernis toimunud valikvõistlusel koha olümpial ka selles paadiklassis. Eesti saab nüüd Londonisse saata kuus sõudjat. Nende seas on kõigi eelduste kohaselt ka narvalane Vladimir Latin, kelle jaoks vabanes koht kahepaadis.   

Narvalase Vladimir Latini katse pääseda Londoni olümpiamängudele ühepaadis luhtus. Luzernis toimunud kvalifikatsioonivõistlustel tuli ta lohutussõidus vaid kolmandale kohale. Pühapäeval peetud kvalifikatsioonisõidus sai ta samuti ainult kolmanda koha ega pääsenud otse finaali.

Sõit ühesel ebaõnnestus

“Ausalt öeldes oli start ebaõnnestunud. Olin igati valmis – mul oli seljataga hea treeninglaager Saksamaal -, aga ju siis ei olnud see lihtsalt minu päev. Soojendussõit läks viltu ja start samuti. Vähemalt enesetunde järgi oleksin pidanud ma end finaali sõudma,” märkis Latin, kes peaks Eestisse jõudma alles täna.

Latin on varem märkinud, et ühepaadiga võistlemine pole muud kui eksperiment ja kõik tema olümpialootused olid seotud kahepaadiga.  Seejuures ei olenenud temast endast enam suurt midagi.

Eesti kahepaadile olid olümpiakoha varem kindlustanud Allar Raja ja Kaspar Taimsoo, kes sel hooajal hakkasid aga koos Tõnu Endreksoni ja Andrei Jämsäga üritama olümpiakohta hoopis neljapaadiga. Poleks see ettevõtmine õnnestunud, läinuks kahepaadis olümpiale ilmselt Raja ja Taimsoo. Et aga neljapaat võitis teisipäeval Luzerni regati ja kindlustas sellega olümpiakoha, vabanes nüüd kahepaadis koht ka Latini jaoks.

Finaalis sõudis Eesti paarisaerulise neljapaadi meeskond enesekindlalt ning võitis ajaga 5.48,49, edestades 0,4 sekundiga prantslaste paatkonda. Ebaõnn tabas tšehhe, kes said kolmanda koha ega pääsenud olümpiamängudele.

Vaatamata sellele, et Latin Luzernis  ühepaadil finaali ei jõudnud, tunnustas Eesti sõudeliidu peasekretär Jaan Tults tema vormi ja esinemist. “Annaksin 99,9 protsenti selle peale, et ta pääseb olümpiale. Tõenäoliselt saab tema partneriks Kaur Kuslap, kellega ta on ühes paadis Horvaatia treeninglaagri juba läbi teinud,” kommenteeris Eesti sõudeliidu peasekretär Jaan Tults.

“Ausalt öeldes ei ole mulle veel midagi öeldud, aga arvan, et pääsen koondisesse,” kommenteeris Vladimir Latin eile.

Koht kümne seas oleks hea

Paarisaerulise neljapaadi edukas ja võimas esinemine annab Jaan Tultsi sõnul lootust olümpial medaleid saada, kuid mis puutub Latinisse ja tema partnerisse kahepaadis, siis nende võimalused medalimängus kaasa lüüa Tultsi meelest nii head pole.

“Olgem realistid. Ütleme nii, et miinimumülesanne on mitte jääda viimasteks. Kui nad aga suudavad saavutada koha esimese kümne seas, on see hea tulemus,” nentis ta.

Vladimir Latin on Anna Iljuštšenko ja Anžela Voronova järel  kolmas olümpiamängudele pääsev Ida-Virumaa sportlane.