Utria dessandi võitis Scoutspataljoni võistkond FOTOGALERII

8. jaanuar 2012 

Utria dessant 2012.Tänavusel Utria dessandil oli võidukas Scoutspataljoni võistkond, kellele järgnesid Kaitseliidu Tartu malev ja Vahipataljond. Kahekümnest startinust lõpetas kuusteist.

Kahest naiskonnast jõudis finišini Põhja kaitseringkonna võistkond, lõpetades võistluse kolmeteistkümnendana. Välisvõistkondadest lõpetasid võistluse mõlemad Soome võistkonnad, kellest parim, Soome teine, oli kaheksas.

Dessandi start anti 6. jaanuaril üks tund pärast südaööd Sinimägedes, võistluste finišisse – Sinimäe Põhikooli staadionile, jõudsid esimesed võistkonnad 7. jaanuaril veidi peale kümmet hommikul.

„Tänavust dessanti iseloomustasid väga raske maastik ning rasked ja kiirelt muutuvad ilmastikuolud. Distantsi läbimist takistas oluliselt suur kogus vett, mida jätkus kõikjale,“ ütles võistluse korraldaja, Erna seltsi president Meelis Rätsep, lisades, et loodetavasti on järgmise aasta võistlus senisest rahvusvahelisem. Potensiaalsete välisvõistkondade nimekiri on juba koostatud ja kutsed saadetakse laiali lähipäevil.

Möödunud aastal võitis Utria dessandi Kaitseliidu Järva maleva I võistkond Vahipataljoni ja Kaitseliidu Harju maleva II võistkonna ees. Kahekümne kahest startinud võistkonnast jõudis finišisse kaheksateist.

Alates 2008. aastast, mil kaitseministeeriumi rahaline toetus kadus, finantseerib võistlust Vaivara vald.

Utria dessant meenutab aastatetaguseid sündmusi, kui 1919. aasta 17. jaanuaril Eesti meredessantpataljoni 400 merejalaväelast ja Soome vabatahtlike pataljoni 600 võitlejat tegid Eesti mereväe alustelt eduka dessandi Utria randa. Dessandist osavõtnud etendasid olulist osa Narva vabastamisel ja punaväe riismetest puhastamisel.