Narva lastekodu korrusmaja asendub peremajadega

29. detsember 2011 SIRLE SOMMER-KALDA

Narva-Jõesuus valmisid peremajad sel aastal, Narvas on tähtaeg 2013. aasta lõpp.


Narva lastekodu, mis asub praegu 1960. aastatel ehitatud kolmekorruselises majas, saab kahe aasta pärast pakkuda oma kasvandikele paremaid elamistingimusi peremajades, mis kerkivad Euroopa Liidu toel.

Narva linnavolikogu nõustus detsembris sotsiaalministeeriumi esitatud kokkuleppega Narva lastekodu ümberkorraldamise kohta, mis on eelduseks, et piirilinna ehitatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi rahast kolm peremaja.

Ehitust korraldab ja viib läbi sotsiaalministeerium. Ehitustegevus peaks lõppema 2013. aasta lõpuks. “Uute peremajade valmimisel suletakse tänane Narva lastekodu ja lapsed kolivad uutesse kodustesse majadesse,” selgitas sotsiaalministeeriumi hoolekande osakonna juhataja Sirlis Sõmer-Kull.

Tegevus antakse üle

Tema sõnul jätkab riikliku lastekodu sulgemisega asenduskodu teenuse osutamist kuni 24 lapsele juba Narva linnavalitsus, tehes seda enda moodustatud kas allasutuse või sihtasutuse kaudu. Narva linnasekretär Ants Liimets ütles, et esimese sammuna tuleb linnal tellida detailplaneering maa-alale A. Juhhanovi t 5, mis on sobilik peremajade ehituseks.

Sotsiaalministeerium tagab lisaks peremajade ehitusele asenduskoduteenuse rahastamise jätkumise vastavalt laste arvule.

Narva lastekodu ümberkorraldamine on osa sotsiaalministeeriumi kavast reorganiseerida riiklikud lastekodud, kus vanade hoonete asemel ehitatakse uued peremajad. “Riiklikud lastekodud suletakse ja tegevus antakse üle kohalikele omavalitsustele. Sõltumata asutuste omandivormi muutusest, jätkab riik asenduskodu teenuse rahastamist,” selgitas Sõmer-Kull.

Võimalikult kodune

Ida-Virumaal on Euroopa Regionaalarengu Fondist varem rahastatud Narva-Jõesuu asenduskodu peremajade ehitust. Tänavu valminud kuues peremajas on kokku 48 kohta. Narva-Jõesuu linnavalitsus peab praegu läbirääkimisi SOS lasteküla Eesti ühinguga, mis tähendab, et see 132 riigis tegutsev rahvusvaheline organisatsioon võib saada peremajade operaatoriks.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul lähtuvad peremajad just laste vajadustest. “On selge, et asenduskodu ei asenda lapsele perekonda. Kui aga laps elab asenduskodus, on tähtis, et sealsed tingimused oleksid võimalikult kodused. Nii saab laps kasvada turvalises keskkonnas ja omandada eluks vajalikke oskusi, mis iseseisvas elus kasuks tulevad,” on minister kommenteerinud peremajade ehitust.