Kaablivargaid aitab tabada sidekaevude valvesüsteem

25. oktoober 2011 ERIK KALDA

Kaablivarguse tagajärgede likvideerimine on kulukas ja aeganõudev ning lõppkokkuvõttes maksab selle kinni sideteenuse tarbija.


Prokuratuuri kinnitusel on kaablivaraste elu raskemaks läinud seetõttu, et Elion on hakanud oma sidekaevusid valve alla panema.

Tänavu augustis mõistis Viru maakohus kaablivarguste eest enam kui aastaks vangi neli korda kohtulikult karistatud Igor Jegorovi (46) ja Vladimir Šumnovi (34), kes on üheteistkümnel korral süüdi mõistetud.

Jäid lõpuks vahele

Süüdistuse järgi tegutsesid mehed eelmise aasta jooksul nii Jõgevamaal kui Ida- ja Lääne-Virumaal. Stsenaarium oli alati ühesugune: kohale sõideti Jegorovi sõiduautoga, avati kaks sidekaevuluuki, lõigati kaabel läbi, tõmmati jupp maa alt välja ning pakiti autole.

Nii juhtus ka mullu 11. septembri öösel, kui vargapaar tegutses Sillamäel Ranna tänavas. Ent mehed jäid vahele turvafirma Pristis patrullile, kellega oli kaasas ka üks Elioni töötaja. Kokku hõlmas kriminaalasi 8 kaablivarguse juhtumit.

Kohtus nõustusid kaablivargad kokkuleppemenetluse käigus neile pakutud karistusega. Jegorov peab trellide taga veetma 1 aasta ja 2 kuud, tema kuriteokaaslane aga 2 aastat, sest uurimine tuvastas, et osa vargusi pani mees toime üksi.

Tänavu 5. oktoobril mõistis kohus aga kaablivargustes süüdi kohtlajärvelased Dmitri Volkovi (30) ja Vadim Korsteni (33). Esimene on varem 9 korral kriminaalkorras karistatud, tema varganäost sõber kaks korda vähem. Mehed jäid vahele Tartumaal Kärknas Elioni kaabli vargusega ning selle eest peab Volkov veetma vanglas veidi üle kuu aja. Tema kaaslasele määrati aga poole aasta pikkune tingimisi vangistus, mida ei pöörata täitmisele, kui ta pooleteise aasta jooksul ühtegi uut kuritegu ei soorita.

Korstenilt mõisteti Elioni kasuks välja ka ligi 2120 eurot.

Peaeesmärgiks vahendajate tabamine

Prokuratuuri pressinõunik Mari Luuk ütles, et praegu on uurimise all ka tänavu ööl vastu 21. septembrit Jõhvis toime pandud kaablivargus, mis jättis suure osa linnast elektrita. Ka seal jäid kurjategijad sündmuskohal vahele ning üks kahtlustatav on vahistatud, veel kolmele aga esitatud kahtlustus.

“See, kui me varga teolt tabame, on üsna haruldane. Selliseid juhuseid on aastas 3-4, samal ajal kui kaablivargusjuhtumeid on aastas kümme korda rohkem,” on ASi Elion Ettevõtted tehnoloogiaosakonna Ida-Viru juht Vadim Ivlijev Põhjarannikule öelnud.

Mari Luuk ütles, et kindlasti on oluline tabada kaablivargad, kuid politsei ja prokuratuuri põhieesmärk on tuvastada vahendajad, kes varastelt metalli kokku ostavad, selle ümber töötavad ning töödeldud kujul metallikokkuostjatele müüvad.

“Suure panuse kaablivaraste elu raskemaks muutmisele on teinud äriühingutest näiteks Elion, kes on sidekaevud valve alla pannud. See on aidanud Elioni töötajatel, turvafirmadel, politseil vargad tabada otse sündmuskohalt või vahetult pärast kuritegu.”