Latin mõlgutab tippspordiga lõpparve tegemist

22. september 2011 ALEKSEI FJODOROV

Kevadel võtab Vladimir Latin ette uue katse täita Londoni olümpianorm.


Suvel spordist lahkunud Igor Kuzmini järel võib oma karjäärile lõpu teha ka Vladimir Latin, viimane Narva ja Ida-Virumaa esindaja Eesti sõudjate eliidis.

2008. aasta olümpiamängudel paarisaerulise neljapaadi koosseisus 9. koha saavutanud Narva atleet Vladimir Latin lootis osa võtta 2012. aasta olümpiamängudest. Ent viimasel ajal aset leidvad sündmused on kujunenud niiviisi, et juba järgmise aasta kevadel võib ta spordikarjääriga lõpparve teha.

Veel juulikuus ringles Eesti sõudeliidus mitmeid oletusi paatkondade koosseisude kohta, kes võib-olla pääsevad 2012. aasta olümpiamängudele. Konkurentsivõimeliste Eesti sportlaste piiratud arvu tõttu tehti panuseid kahe- ja neljapaatidele. Nelikus proovis siis oma võimeid ka Igor Kuzmini lahkumise järel ainsaks Ida-Virumaa esindajaks jäänud Vladimir Latin, kuid peatselt sattus narvakas juba kaheksapaadi koosseisu.

“Eesti meistrivõistlustel läks meie nelikul pisut ebaõnnestunult ning hiljem otsustati, et mina ja Valeri Prosvirin peame paadist lahkuma. Miks ja kuidas tehti niisugune otsus, meile keegi ei selgitanud. Kavatsesin tookord hooaja ära lõpetada, kuid rääkisin treener Sergei Gluškoga ja minult palusid abi kaheksapaadi mehed. Nii sattusingi sellesse meeskonda,” kirjeldas Latin oma elu keerdkäike.

Äsja lõppenud Euroopa meistrivõistlustel läks kaheksapaadil kehvasti – seitsme seas seitsmes koht. Kuigi selles paadiklassis esineb Latini sõnul üldse vähe paatkondi, on tase ometi väga kõrge. Seega sai hooaeg Latinil faktiliselt läbi, kusjuures tal ei õnnestunudki kavandatut ellu viia – olümpianormi täita.

“Tegelikult ei ole veel kõik kadunud. Tuleb hooajaks korralikult valmistuda, et saaks järgmisel aastal uuesti proovida. Aprillis-mais toimuvad kvalifikatsioonivõistlused, kus saab veel norme täita,” märkis Narva sportlane. “Kui aus olla, siis tahaksin neljapaati. Pealegi on mul kõikide katsete põhjal koondises viies tulemus. Kui aga juhtub, et mul ei õnnestu olümpiale pääseda – see on mulle väga oluline -, siis tuleb ilmselt aerud nurka visata. Kusjuures lõplikult. Olen ikkagi 26aastane ja kui ma kaks aastat järjest mingeid tulemusi ei näita, siis tuleb mõelda millelegi muule.”

Aerud nurka

Vladimir Latini lahkumisega võib Narva esindatus Eesti sõudeeliidis pikaks ajaks katkeda. Nagu märkis Narva Energia spordikooli treener Valeri Osmokesku, on sellise tasemega atleeti kasvatada äärmiselt keeruline.

“Me töötame noortega ning öelda, kes neist “tulistab”, kes jõuab sellisele tasemele, on väga raske. Arvan, et kogu Eestis on sellega probleeme. Noortega võib tööd teha teatud tasemeni – kuni nad õpivad koolis või kõrgkoolis ja saavad kõvasti treenida. Kasvatada kas või Latini tasemega sportlast ainuüksi kohalike pingutustega ei õnnestu,” kurtis Osmokesku. “Kui sa ei näita rahvusvahelise tasemega tulemusi, kerkivad töö ja pere ülalpidamise küsimused – täiskasvanud inimesele on see suur mure. Nii lõpetasid Šilin, Gulov, Kuzmin ja nii võib minna ka Latinil.”

2004. aasta olümpiamängudel esindasid Narvat ja Ida-Virumaad kolm sõudjat: Leonid Gulov, Andrei Šilin ja Igor Kuzmin. Neli aastat hiljem oli neid kaks – Kuzmin ja Latin.