Toila rannas vändati “Portugali”

2. august 2016 

portugalToila sadama rannas toimusid neljapäeval Lauri Lagle mängufilmi “Portugal” massistseenidega plaaživõtted. Ehkki ilmataat otsustas päeva lõpu poole oma kapriissemat nägu näidata, õnnestus filmitiimil plaanitu karpi saada.

TEET KORSTEN

teet@pohjarannik.ee

Mängufilmi “Portugal”, mille eelarve on 125 000 eurot (film võitis tänavu ühena kahest väikse eelarvega filmide konkursi), produtsendid on Ivo Felt ja Tiina Savi ning tootjafirma Allfilm.

Palju lokatsioone

Felt erilist tutvustust ei vaja, sest tema toodetud “Mandariinid” oleks Eestile peaaegu esimese Oscari toonud, ka oli ta kõmulise, Narvas vändatud dokumentaali “Varesesaare venelased” helirežissöör. Savi aga on seni olnud Veiko Õunpuu eelmise filmi “Roukli” produtsent.

Savi ütleb, et “Portugal” filmi nimena ei tähenda otseselt seda Lääne-Euroopa riiki − “Portugal võib tähistada ka teatud eksootilist tunnet meie sees”.

Filmi võtted algasid pääle jaanipäeva ja kestavad 11. septembrini. Üks suur võttekoht on Tallinn oma erisuguste lokatsioonidega, palju võttekohti on Paldiski lähedal.

“Portugalis” kehastavad peaosalisi Mirtel Pohla ja Margus Prangel, kõrvalrollides on Gert Raudsep, Anne Türnpu, Taavi Eelmaa, Helena Merzin ja Jarmo Reha. Filmi stsenaariumi autor on ühtlasi “Portugali” režissöör Lauri Lagle, kes on varem tuntud näitleja ja teatrilavastajana.

Savi sõnul on “Portugali” stsenaarium tegelikult suuremahulise mängufilmi mõõtudega − seega on tegu “produktsioonipoolse loomingulise võimlemisega”, et film väikese eelarvega, ent väärikalt valmis saada −, et kunstiline kvaliteet ei kannataks.

Toilasse jõudis 23pealine filmitiim neljapäeval kella kaheks päeval. Tallinnast saabuti mitme bussi ja autoga ning lokatsioonimänedžer Ivar Savin pani laagri püsti. Kohal oli peale lokatsioonitiimi ka grimmi- ja kostüümiosakond. Kaameratiimi moodustasid kohapeal neli inimest: peale filmi operaatori, kelleks on Erik Põllumaa, operaatori esimene assistent, kes keeras fookust, teine assistent, kes seadis valmis kaamerat ja vahetas filtreid, ning steadicam´i operaator.

Sotsiaalmeedia kaasabil − sekkus näiteks Facebooki Ida-Virumaa sõprade lehekülg − leiti ekstrate (massistseenid filmis) jaoks vabatahtlikud rannalised, sealhulgas võrkpallimängijad. Casting toimus nii kohapeal kui sotsiaalmeedia abil − soovijad pidid saatma oma foto. Neljapäevaks oli kogunenud Toilasse 40 “ekstrat” elik siis massistseenis osalejat.

Huumori sugemetega romantika

“Valgeid luiki, jah, eriti näha ei ole. Nad peavadki puhkajaid kujutama ja need, kes kohale tulid, käivad vahest ka muidu rõõmuga rannas,” muigas Savi.

Toilas filmiti vaid üks pikem kaader − mainitud “ekstrad” paigutati erisuguseid tegevusi tegema, kaamera liikus sujuvalt läbi rahvamassi, peatudes hetketi eri inimgruppidel.

Algul näitas ilmataat vaid päikest, aga kella kuueks õhtul hakkas süngemaks kiskuma. Vahepealne paduvihm ja äike ei seganud siiski filmitiimil kogu ettenähtud osa üles võtta, et rahuliku südamega Toilast lahkuda. “Kuna meil on suvine ja helge film, siis paduvihma meie stsenaarium ette ei näe,” kinnitas produtsent.

“”Portugal” on koomiliste sugemetega seikluslik armastuslugu. Naise ja mehe vahelisele suhtele keskenduv armastuse teekond on mänguline, muhe, läbinisti inimlik, täis eksimise ja uuesti alustamise võimalusi ning värvikaid karaktereid, kellel kõigil on üks eesmärk − leida õnn. Lugu puudutab armastuse eri faase ning lahkab paradoksi, kuidas armastada inimest sellena, kes ta oli, ja sellena, kelleks ta saab,” öeldakse filmi sünopsises.

Ida-Virus tulevad “Portugali” võtted veel Kohtla-Nõmmel ja ilmselt Ontikal. Film peaks valmima 2017. aasta lõpuks.