Lihtne restoran idapiiril

6. juuli 2016 AGO GAŠKOV
Peakokk Indrek Kõveriku sõnul ei kasutata restoranis Rondeel  poest ostetud pooltooteid. Kõik on värske.

Peakokk Indrek Kõveriku sõnul ei kasutata restoranis Rondeel poest ostetud pooltooteid. Kõik on värske.

Narva linnuses on taas restoran. Nurgatornis asuv Rondeel avas reedel, 1. juulil uksed.

 

Juba esimestel tundidel sai uus söögikoht narvalaste ja piirilinna külaliste tähelepanu osaliseks. Reedel ja laupäeval käis restoranis üle paarisaja külastaja, pühapäev ja esmaspäev olid veidi vaiksemad. Narvas on päris palju söögikohti, nende seas väga omapäraseid, näiteks kunagise sõjatehase Baltijets sovetihõnguline söökla.

Toidukaart ei pea olema pikk

Rondeeli restorani peakokk on Indrek Kõverik, üks tuntumaid kokki Virumaal. Tema sõnul on uue restorani asutamine keeruline igal pool, mitte ainult Narvas. Narva linnuses on restoran olnud juba ammu.

Eelmised rentnikud ei saanud toitlustamisega nii hakkama, nagu muuseum soovis, sestap otsustaski SA Narva Muuseum restoranipidamise enda kätte võtta. Piirilinna poliitikute seas tekitas see vastuseisu ja arusaamatust, aga muuseum jäi endale kindlaks: linnuses peab saama kvaliteetset toitu nii narvalane kui ka turist.

Sellest on lähtutud ka menüü koostamisel. Toidukaart ei pea olema pikk ja peeni roogi täis pikitud, vaid kõik, mis kirjas, peab olema saadaval, maitsev ja mitte ülearu kallis. Nii pandigi kokku menüü, mis koosneb viiest eelroast, kahest supist, viiest praest ja viiest magustoidust.

Eelroogade hinnad on 5-8 eurot, supid ja magustoidud maksavad 3.50 ning praadide hinnad jäävad seitsme ja 16 euro vahele.

Mina olen söögikohta testinud kaks korda, proovinud ära heeringasalati musta leiva ja punapeediga (5 eurot), kalasupi ja guljaši ning kruubid suitsuliha ja värske salatiga ( kõige odavam praad − 7 eurot) ja grillitud veiseburgeri kartuligratääni ja punase veini kastmega (kõige kallim praad − 16 eurot). Magustoitudest on ära söödud jäätisevalik ja musta leiva brüleekreem. Raske öelda, kumb neist kahest väga heast roast parem oli. Ah jaa, kaaslase silmutaldrikult sai üks marineeritud sõõrsuu ka pihta pandud.

Kruubipuder restoranis

Tuntud restoranikriitik Aet Kiisla on öelnud, et kokale on parim kiitus, kui külastaja taldriku puhtaks lakub. Siin üles loetud toitude puhul tahtsingi seda teha, sest tegemist oli suurepäraste roogadega.

Lihtne, aeglaselt hautatud kruubipuder koos restorani omasuitsutatud liha ja salatiga kuulub kindlasti Eesti köögi klassika paremikku. Mitte et veiseburger millegi poolest viletsam oleks olnud. Aga kruubid, mingi talupojatoit! “Kaks aastat tagasi Narva päevadel pakkusin oma kruubiputru Peterburi külalistele. Mehed tõmbasid esialgu näo krimpsu − see on ju Nõukogude sõjaväe rokk −, aga asi lõppes sellega, et ainult kruubiputru söödigi, kuigi oli ka väga peeni toite, lõhest näiteks,” muigas Kõverik.

Peakoka sõnul ei kasutata selles restoranis poest ostetud pooltooteid. Kõik on värske. Jäätised näiteks tehakse ise ja jäätisevalikus on praegu leiva-, vaarika-, porgandi- ja vanillijäätis. “Me tahame pakkuda jäätist nendest marjadest ja puuviljadest, mis parajasti saada on. Praegu õitsevad pärnad ja meil on plaanis pärnaõiesorbetti tegema hakata,” ütles Kõverik. Kui praegu saab porgandijäätist, siis sügisel pole välistatud näiteks pihlakajäätis.

Seega − üks Virumaa paremaid restorane vaatega Narva jõele ja linnusele ootab sööma. Söögikoht on avatud kella 11st hommikul 11ni õhtul. Köök pannaks kinni tund aega enne sulgemist. Joogikaardile on laia maailma veinide ja kangemate napsude kõrvale mahtunud ka Narva oma õlu ja Tori Jõesuu käsitöösiider.