Koerailma kiuste üle 3000 osaleja

15. juuni 2016 ERIK GAMZEJEV
Tugevat vihma kallas kogu võistluse ajal. Poolmaratoni võitja Tiidrek Nurme (nr 1) kadus konkrentidelt eest õige pea pärast stardipauku.

Tugevat vihma kallas kogu võistluse ajal. Poolmaratoni võitja Tiidrek Nurme (nr 1) kadus konkrentidelt eest õige pea pärast stardipauku.

Tänavune Narva energiajooks jääb meelde karmide ilmaoludega, kuid paduvihmale, tugevale tuulele ning kõigest kaheksale soojakraadile vaatamata tuli starti üle kolme tuhande jooksja ja kõndija. 

 

Ürituse peakorraldaja Mati Lilliallik, kes on 16 aastat korraldanud mitmel pool Eestis suuri rahvaspordiüritusi, tõdes, et niivõrd santi ilma kui laupäeval Narvas pole tal varem ühelgi võistlusel ette tulnud. “Hommikust peale oli külm ja tugev sadu ning polnud lootuseraasugi, et päeva jooksul midagi paremaks muutuks,” sõnas ta.

Kes jäid koju, kes tegid rekordeid

Ilma nahka läks ka Narva energiajooksu uus osavõturekord. Kui eelregistreerimise põhjal võis oodata üle nelja tuhande osaleja, siis nende inimeste arv, kes laupäeval starti tulid, jäi Lillialliku sõnul 3200-3300 vahele. “Paljud vaatasid hommikul aknast välja või ilmaprognoosi ning ei hakanud kodunt välja tulemagi. Eriti tuntav oli see kepikõndijate seas,” sõnas ta.

Kehva ilma tõttu jäid oodatust märksa osavõtuvaesemaks ka lastejooksud. Kui varasematel aastatel on väikesi lapsi olnud jooksmas ligemale tuhat, siis seekord poole vähem.

Samas tõdes Lilliallik, et korraldajad peavad olema valmis igasugusteks ilmaoludeks. “Kui vaadata aegu, siis jooksjaid tegelikult see vihm ja külm eriti ei häirinud. Pigem vastupidi, joosti päris palju isiklikke rekordeid,” sõnas ta.

Poolmaratonis lähetas võistlejad teele Iisakust pärit pikamaajooksulegend Enn Sellik, kelle nimel püsivad tänini Eesti rekordid 5000 ja 10 000 meetri jooksus. “Vihm ei tähenda midagi, aga külm lööb lihased kangeks ja sellistes oludes väga kiiresti ei jookse,” sõnas ta, olles siiski rõõmus, et tema praegune õpilane Argo Jõesoo meeste seas kolmandaks tuli.

Nurme: Narvas on tore

Meeste poolmaratoni võitis soolojooksu teinud Tiidrek Nurme, kelle edu lähima jälitaja Rauno Laumetsa ees ulatus finišis ligemale kahe minutini. Nurme aeg oli 1.07.00, mis jääb tema isiklikule rekordile alla ligemale neli minutit.

Kaheksa aastat tagasi teise silmapaistva Ida-Viru jooksja Mart Vildi nimele kuulunud 1500 meetri Eesti rekordi purustanud Nurme on nüüd keskendunud pikematele distantsidele ja tänavu kevadel õnnestus tal täita ka Rio de Janeiro olümpiamängude norm maratonis.

Nurme sõnas, et talle omakorda jahe ilm sobis, kuid ebameeldivad olid vihm ja tugev tuul. “Minule oli seekordne võistlus  treeningu eest. Aja puhul suuri eesmärke polnud. Tulin siia, et poolmaraton paraja koormusega läbi joosta,” sõnas ta.

Konkurentide varajane maharaputamine võimaldas Nurmel ka ümbrust jälgida. “Kui on tugev konkurents, siis ei ole võimalik eriti ringi vaadata, keskendud vaid pingutusele. Täna, kui olin teistest nii palju tugevam ja see tempo ei olnud minule kiire, sain ka Narva linna vaadata,” tõdes ta.

Viimased paarsada meetrit mööda jõeäärset promenaadi joostes kandis Nurme pea kohal loosungit “Narvas on tore”. Korraldajad on nimetanud Narva energiajooksu rada Eesti kõige kaunimaks. Kas see ka tegelikult nii on, ei söandanud Nurme kinnitada. “Ütleme nii, et ilm natuke peitis selle raja ilu ära. Tegu on väga hästi korraldatud võistlusega. Aga sellist hinnangut, et see on nüüd kõige ilusam jooksurada Eestis, ei saa ma täna anda,” sõnas ta.

Tugevale vihmale vaatamata ergutasid raja ääres olnud kümnes kohas nii bändid, tantsijad kui diskorid. Paljudes kohtades seisid ka tavalised narvalased, kes skandeerisid jooksjatele: “Molodtsõ, molodtsõ!”

Alanud nädalal suundus Nurme USAsse Colorado Springsi, kus ta valmistub kuni augusti alguseni keskmäestikus Rio olümpiaks.  “Lähen USAsse  koos perega, mind ootavad seal ees ka mitmed abilised ja nõuandjad.  Tuleb kindlasti meeldiv tööperiood: mu elu parim treeninglaager ja parim olümpia ka,” oli ta enesekindel.

Naistest võitis  poolmaratoni isikliku rekordiga 1.18.24 Kaisa Kukk, kes mullu sügisel tuli Põhjamaade korrakaitsjate meistriks maratonijooksus. Ida-Viru naistest pälvis tubli 12. koha jõhvilanna Hillevi Velba.

Meeste arvestuses sai Ida-Viru juurtega meestest kõrgeima, 33. koha endine narvalane Margus Gering, kes oli üks tänavuse Narva arvamusfestivali korraldajaid.

Idavirulased troonisid 7 km rajal

Kui enamik Eesti pikamaajooksu praegustest tippudest tegi kaasa poolmaratonis, siis Ida-Viru praegused paremad eelistasid  7 km jooksu ja jätsid seal karikad koju. Dmitri Aristov jätkas tänavust võitude seeriat kodumaakonna võistlustel, jõudes finišijoonele ajaga 22.15. Deniss Košelev jäi temast maha 21 sekundiga. Mullu lühemal maal üllatusvõidu saanud vanameister Vjatšeslav Košelev oli tänavu kuues.

Naiste seas tuli viiendaks Ksenia Pribõlovskaja Narvast.

Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo, kes ise läbis samuti poolmaratoni raja, avaldas tänu kõigile, kes kehvale ilmale vaatamata kohale tulid. “Tegelikult ei olnud sugugi halb joosta. Alguses oli külm, aga kui veri läks käima, siis tekkis juba päris hea tunne,” rääkis ta, lisades, et Eesti Energiast osales üritusel ligemale pool tuhat inimest.

Mati Lillialliku sõnul kavatseb tema juhitav spordiürituste korraldamise klubi jätkata ka järgnevatel aastatel Narva energiajooksu korraldamist. Raine Pajo sõnul on Eesti Energia huvitatud selle toetamise jätkamisest.