Rannaelu kogub tuure

5. juuni 2016 SIRLE SOMMER-KALDA
Isegi külma merevee poolest tuntud Toilas oli veesoojus sel nädalal 20 kraadi ringis.

Isegi külma merevee poolest tuntud Toilas oli veesoojus sel nädalal 20 kraadi ringis.

Sel hooajal täitusid rannad päevitajate ja suplejatega enne, kui need ametlikult avati. Vesi on suplussoe nii Peipsi järves kui meres.

 

Kauksis on järvevesi soojenenud 21 kraadini ja kutsunud suplema juba mai lõpust; ametlikult on rand avatud 1. juunist. Esimese kahe päevaga müüdi ligi sada parkimispiletit.

Parkimine ei kalline

Parkimise hind on sama nagu eelmisel aastal − 3 eurot. Kohalikele on see jätkuvalt tasuta, kinnitas Iisaku vallavanem Raivo Raap. Selleks väljastatakse Iisaku valla elanike registrisse kantud inimestele vallavalitsusest parkimiskaart.

Rannavalvet pole Kauksis olnud aastaid ega tule tänavugi.

“Rannavalve tõuseb päevakorrale, kui juunis selgub, kas Kauksi promenaadi projekt saab piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetmest toetust. Projektiga on ette nähtud tingimused ka rannavalve tööks, mis praegu puuduvad. Loodetavasti tegutseb rannavalve järgmisest suvest,” ütles Raap.

21 kraadi mõõdeti eile veesoojust ka Narva-Jõesuus, kus on igal suvel vetelpäästeteenus. Kuurortlinna ametlik suvehooaeg avatakse täna. Narva-Jõesuu spaahotelli territooriumil pakutakse sel puhul mitmekesist meelelahutuslikku ja harivat programmi. Meelelahutuslikus osas astuvad üles loomekollektiivid Narva-Jõesuust, Kohtla-Järvelt ning Peterburist.

“Lapsi ootavad peale traditsiooniliste batuutide, õhupallide ja suhkruvati veel teadusteatri etendus ja rüütliturniir,” ütles linnavalitsuse infosekretär Riina Johannes. Hooaja avaürituse partneriteks on politsei- ja piirivalveamet, päästeamet ning vabatahtlik merepääste, kes tutvustavad lastele ja vanematele päästjate tööd, õpetavad tänaval käitumise ohutusreegleid ning näitavad eritehnikat.

Saadaval hooajapilet

Kuurortlinna sõitjad peaksid arvestama, et parkimine on tasuline juba 1. maist ning tasu küsitakse septembri lõpuni. Päevapilet maksab 3 eurot, kuupilet 20 eurot ja parkimispilet kogu hooajaks 75 eurot (kuni 12. juunini ostes 25 eurot). Alalised elanikud, kes on olnud Narva-Jõesuu elanike registris vähemalt aasta enne parkimishooaja algust, saavad vormistada tasuta parkimispileti.

Toilas hakatakse parkimise eest raha kasseerima järgmisel nädalal. Parkimiskord rannas maksab sel suvel 7 eurot, kuid alevis pargi bussipeatuse kõrval olevas parklas enam tasu ei küsita. Seda selleks, et inimestel poleks kiusatust randa viiva tee ääres või spaahotelli juures parkida.

Rannavalve puudub Toilas kolmandat aastat. Pärast seda, kui Jõhvi ja Kohtla-Järve lõpetasid vetelpäästesse panustamise, on see Toila valla jaoks suur kulu, põhjendas valla arendusnõunik Mehis Luus. Sel suvel võetakse sadamasse poole kohaga tööle purjetamistreener, kes mõõdab veetemperatuuri, heiskab ujumist lubava või keelava lipu ning annab vajaduse korral esmaabi.