Narva energiajooksule ennustatakse suurt tulevikku

16. august 2011 ERIK GAMZEJEV

21,1 kilomeetri pikkuse poolmaratoni starti asus ligikaudu 400 jooksjat.

Laupäeval esimest korda toimunud ja 2200 inimest osalema toonud Narva energiajooksul on asjatundjate hinnangul head eeldused kujuneda lähiaastatel Eesti üheks tuntumaks rahvaspordiürituseks.

“On püsti rumal, kes järgmisel aastal siia ei tule,” tõdes Narva energiajooksu üks algatajaid, olümpiavõitja Gerd Kanteri meeskonna juht Raul Rebane, kes tegi laupäeval Narvas elus esimest korda läbi 7 kilomeetri pikkuse kiirkõnni. “Rada ja eelkõige selle viimased kilomeetrid on unikaalselt kaunid. Meeleolu on hea. Ma arvan, et see peaks olema ühe suure ettevõtmise algus.”

Positiivne kaja

Rebane arvas, et Narva energiajooksul on väga head eeldused suureks kasvamiseks. “Olen nõus kihla vedama ükskõik mille peale, et järgmisel aastal on siin vähemalt kaks korda rohkem osavõtjaid,” sõnas Rebane, kes on ajakirjaniku ja mänedžerina näinud vahetult sadu suurvõistlusi maailma eri paigus.

Pikka iga ennustab Narva energiajooksule ka ajakirja Jooksja peatoimetaja Andrus Nilk, kes läbis laupäeval 21,1 km pikkuse poolmaratoni. “Kui üks üritus nii suure pauguga käima läheb, siis peab sel elujõudu jätkuma kauaks,” märkis Nilk, pidades suurteks plussideks eelkõige huvitavat rada ja head korraldust, mis on võimalik tänu nii kõvale toetajale nagu Eesti Energia.

Vaid headest muljetest ja emotsioonidest pakatas ka poolmaratoni läbinud Eesti üks tuntumaid turunduseksperte Hanno Kindel. “Väga hea, kui traditsioonilistele suurematele rahvaspordiüritustele lisanduvad uued paigad. See toob rutiinist välja. Otsustasin Narva jooksma tulla kohe, kui sellisest üritusest kuulsin,” sõnas Kindel.

Tema hinnangul tuleb vaid arvestada, et kulub natuke aega, kuni paljud jooksuhuvilised harjuvad Narva sõitu ette võtma. “Aga usun, et nende inimeste kaudu, kes seekord siin käisid, levib see positiivne kaja kiiresti laiali. See rada on siin ju nii äge. Viimasel viiel kilomeetril olin küll ise juba üsna süsi, aga ikka oli põnev heita pilk üle jõe Venemaa poole,” rääkis Kindel, kes lisas, et kui enamikul rahvaspordiüritustest vajub seltskond kiiresti kodudesse laiali, siis Narvas pakuti lisaks ka haaravat kultuuriprogrammi.

Põhjus Narva tulla

7 kilomeetri jooksul osalenud Rakvere naised Maie Alaots ja Linna Tinnuri rääkisid, et polnud juba 12 aastat Narvas käinud. “Poleks seda jooksu olnud, polnuks nagu põhjust tullagi. Nüüd kavatseme järgmisel aastal juba poolmaratoni ette võtta – siis näeme Narva linna veel rohkem,” rääkisid nad.

Narva energiajooksu peakorraldaja Mati Lillialliku hinnangul õnnestus energiajooks esimese korra kohta igati. “Minule oli üks positiivsemaid üllatusi Narva inimeste soe ja abivalmis suhtumine selle ürituse korraldamisse. Oli tunda, et Narvale läheb see jooks korda,” sõnas Lilliallik.