Narva uue kino avas Vene kassahitt

23. mai 2016 ILJA SMIRNOV
Apollo Kino juhid kinnitavad, et Narva uuenenud kinosaalid on varustatud kinotehnika viimase sõna järgi. See käib nii projektorite kui heliseadmete kohta.

Apollo Kino juhid kinnitavad, et Narva uuenenud kinosaalid on varustatud kinotehnika viimase sõna järgi. See käib nii projektorite kui heliseadmete kohta.

Täpselt viiskümmend päeva pärast Narva kino Forum Cinemas Astri sulgemist, avab vaatajatele uksed Apollo Kino kolme saaliga kino. Seal on varasemast mugavamad toolid, parem helikvaliteet ja laiemad iseteeninduse võimalused. Ning seejuures võivad narvalased üsna rahulikud olla: vene keelde dubleeritud filme varasemast vähemaks ei jää.

Laupäeva keskpäeval algas Narva Apollo kinos esimene avalik seanss: näidati Venemaa selleaastast kassahitti “Ekipaaž”. Sedasama filmi näidati ka reede õhtul kino pidulikul avamisel.

Kinotehnika viimane sõna

Narva eelmise kino Forum Cinemas Astri viimane filmiseanss oli 31. märtsil. See kino töötas täpselt kümme aastat − alates kaubandus- ja meelelahutuskeskuse Astri esimesest suuremast laienemisest 2006. aastal.

Uude kinosse võeti tööle peaaegu kogu endine meeskond eesotsas juhataja Marina Baikovaga. Ta märkis, et töö on jäänud põhimõtteliselt endiseks, kuid personalile on varasemast parem see, et klientidel on nüüd rohkem iseteenindamise võimalusi − tänu mobiiliseadmetele ja statsionaarsetele müügiautomaatidele.

Kokku 383 vaatajale mõeldud kolme saali on paigaldatud uhiuued ekraanid, värsked heliseadmed ja moodsad kinotoolid. Vanast kinost pärinevad toolid leiavad endale koha Geneva kultuurikeskuses.

Esimesse saali paigaldatud Barco 4K digitaalprojektor on maailma kinotehnika viimane sõna ning võimaldab näidata filme 4K-resolutsioonis.

“Kuna Apollo Kino Astri on kogu regiooni peale ainus tänapäevane kino, on selle avamine hea uudis ka naaberrajoonide elanikele ning isegi neile, kes elavad teisel pool Eesti piiri − Ivangorodis ja Kingissepas,” on Baikova veendunud.

Ka boss on filmifänn

Üks Apollo keti omanikest ja tegevdirektor Ivar Vendelin rääkis, et tegemist on Narva esimese sellise nimega asutusega, samas kui teistes suurtes linnades tegutsevad Apollo raamatukauplused ja kohvikud ning rohkem kui 40 restorani. “See on meie esimene samm Narva poole,” sõnas ettevõtja.

Vendelini sõnul on kõik Apollo meeskonna liikmed ka ise filmifännid ning seepärast teevad nad selliseid kinosaale, mis  neile endile meeldivad. Samasugune lähenetakse ka raamatukauplustele ja restoranidele.

“Narvas ei saanud me kahjuks teha kõike, mida tahtnuks, kuna kinosaalid on juba varem ehitatud. Eelmise kinoga võrreldes on uues sootuks teistsugune heli ja ühte kolmest saalist on paigaldatud Dolby Atmosi audiosüsteem − see on 36 kõlarit ja midagi täiesti uskumatut! See on oluline eriti siis, kui näidatakse märulifilmi. Loodan, et ka narvalastele see meeldib.”

Uue kinosaali eripära on ka kolme tüüpi toolid: tavalised üheinimesetoolid, kahele inimesele mõeldud “sõbraistmed” ja kõigi kolme kinosaali viimastes ridades paiknevad eriti mugavad “staaritoolid”.

Ivar Vendelin lisas, et uues kinos pööratakse senisest suuremat tähelepanu iseteeninduse võimalustele, et vaatajad ei peaks piletite ja popkorni järel järjekorras seisma. Kõike, mida vaja, saab osta mobiilirakenduste kaudu või iseteenindusautomaadist ning paberi kokkuhoiu eesmärgil loetakse virtuaalsete ostude triipkoode hiljem otse mobiili- ja nutiseadmete ekraanidelt.

Venekeelsed filmid jäävad

Vendelini sõnul püüab nende meeskond praegu laiendada koostööd Vene filmide levitajatega. “Et me neid ka Narvas kiiremini näidata saaksime.”

Seejuures lubas ta juba praegu, et vene keelde dubleeritud lääne filmide näitamine jätkub Narvas samas mahus, nagu see toimus endises kinos.

“See võimalus on olemas tänu meie headele sidemetele Venemaa filmilevitajatega, kes annavad meile vene keelde dubleeritud filmide koopiaid.” Vendelin on veendunud, et keeleinspektsiooni etteheited, millega tuli kokku puutuda Narva eelmisel kinol, saavad lahendatud tänu normaalsele dialoogile. “Muidugi me teame, et ei saa Narvas näidata ainult vene keelde dubleeritud, ilma eestikeelse dublaažita filme, ega hakkagi seda tegema, isegi kui see majanduslikult tulusam on,” ütles ta.

Eranditult Eesti kapitalil põhinev ettevõte Apollo Kino avas oma esimese kino kõigest kaks aastat tagasi Pärnus. Praegu kuuluvad ettevõttele ka Tallinnas Solarise ja Mustamäe keskuses asuvad kinosaalid. Pärast Narvas Astri kaubandus- ja meelelahutuskeskuses kolme saaliga kinokeskuse avamist on Apollo Kinol Eestis kokku 19 kinosaali. 2018. aastal on kavas avada esimene Apollo kinosaal ka välismaal − Riia uues Akropolise keskuses. Sellest saab suurim kino − sinna tuleb üheksa saali.