Mullu Narva-Jõesuus üles võetud film pääses Vene parima festivali võistlusprogrammi

14. mai 2016 TEET KORSTEN
Leedu päritolu näitlejanna Severija Janušauskaite võttevabal päeval kolleegidega Narva-Jõesuu rannas.

Leedu päritolu näitlejanna Severija Janušauskaite võttevabal päeval kolleegidega Narva-Jõesuu rannas.

Teisipäeval selgus, et eelmise suve lõpus Vene-Eesti koostööprojektina Narva-Jõesuus üles võetud režissöör Anton Bilžo esimene täispikk mängufilm “Kala-kala” on valitud Venemaa mainekaima filmifestivali “Kinotavr” võistlusprogrammi.

 

Filmi “Kala-kala” − vene keeles “Рыба-мечта”, inglise keeles “DreamFish” − režissöör Anton Bilžo (1978) tunnistas Põhjarannikule, et film peaks lõplikult valmima vahetult enne 6.-13. juunini Sotšis toimuvat filmifestivali “Kinotavr” (“Kinotaurus”).

Veel lihvitakse

Praegu toimub režissööri sõnul filmi aktiivne viimistlemine elik post-production − st helindamine, värvikorrektsioon, graafika viimistlemine.

“Kinotavri” komplekteerijad nägid Bilžo sõnul mängufilmi mustandit ja valisid filmi selle põhjal võistlusprogrammi; selline praktika pole haruldane.

“Muidugi olen fakti üle, et meie film valiti “Kinotavri” võistlusprogrammi, üliõnnelik. Olen kolmel korral osalenud sealsel festivalil lühifilmidega ja vaat nüüd sõidan sinna esimest korda täispika mängufilmiga. See on suurepärane! Tegu on suurepärase, Venemaa parima filmifestivaliga,” ütles Bilžo.

Vahepealne aeg − sügis, talv ja kevad − pärast filmivõtteid ongi Bilžo sõnul kulunud montaažiks, materjalitöötluseks. “Ja nüüd võin kokkuvõtteks öelda, et film meeldib mulle. Õnnestus pajatada lugu, mida plaanisime, ja tulid esile isegi hämmastavad ilmutused. See puudutab kolme tegelaskuju − Vladimir Mišukovi, Severija Janušauskaite ja Maksim Vitorgani kaadris viibimist. Minu meelest see ansambel töötab!” rääkis Bilžo.

Režissööri sõnul tahaks ta väga filmi kohe ka Eestis näidata, aga veel pole teada, millal “Kala-kala” Eesti esilinastus teoks saab. Ta ütles, et praegu ollakse nii haaratud sellest, et film saaks lõplikult valmis, et pole isegi jõutud mõelda filmilevile.

Üldse on tänavuse “Kinotavri” võistlusprogrammi valitud 14 mängufilmi, millest lausa kaheksa on debüüdid. Kaks filmi kannavad märgist “18+”, mis “Kala-kala” puhul tuleneb ilmselt avameelsetest erootilistest kaadritest.

Narva-Jõesuu − oluline tegelane

Mullu augustis rääkis Venemaa tuntuma karikaturisti Andrei Bilžo (kes ise muide samuti filmis üles astub!) režissöörist poeg Anton Narva-Jõesuus Põhjarannikule, et kõnealuse filmi üks oluline osaline ongi  Narva-Jõesuu kuurortlinnake ise.

Muidugi väntas 1969. aastal Narva-Jõesuus filmi “Kuningas Lear” legendaarne Grigori Kozintsev, ja see on kuulsamaid Eestis tehtud filme üldse, ent selle Narva-Jõesuu päritolu teavad vaid filmifriigid.

Veel on filmi “Kala-kala” sünnis režissööri sõnul “süüdi” tollane linnapea ja praegune maavanem Andres Noormägi, kes neli aastat tagasi vihjas Bilžole, kes kuurortlinnas suvitas, sest sealt on tema naine pärit ja seal on pere suvekodu, et “tore oleks, kui tehtaks film Narva-Jõesuust”.

“Kala-kala” sünopsis kõlab “Kinotavri” kodulehel nõnda: “Tõeline Piiteri intelligent, mitmenda põlve korrektor Roman sõidab väikse Eesti kuurortlinna Narva-Jõesuu rahust ja vaikusest inspiratsiooni ammutama. Tema eesmärk on teha korrektuur entsüklopeedia “Balti mere kalad” uusväljaandele, mis on omal ajal just samas paigas Nobeli preemia laureaadi Poljanski poolt koostatud.

See töö on Romanile ääretult oluline. Ta teeks selle ka teoks, kui poleks kord ujuma minnes liiga kaugele merele jõudnud. Seal ilmub tema kõrvale Helena, kes muudab täielikult tema ettekujutuse maailmast.”

Peale eelmainitud näitlejate teeb filmis kaasa ka Eesti omi: Rain Tolk, Jüri Vlassov, Diana Klas jt. Filmi toetas ka Viru filmifond ja selle kaasprodutsent on teiste seas eestlasest Esko Rips.