Jõhvi umbusaldajad oma plaanidest ei räägi

12. mai 2016 ERIK KALDA
Jõhvi volikogus on suur vastasseis kestnud juba 2014. aasta kevadest, mil loodi koalitsioon ja ärimees Nikolai Ossipenko huve esindavad jõud jäid opositsiooni.

Jõhvi volikogus on suur vastasseis kestnud juba 2014. aasta kevadest, mil loodi koalitsioon ja ärimees Nikolai Ossipenko huve esindavad jõud jäid opositsiooni.

Nädala pärast Jõhvi volikogus toimuva vallajuhtide umbusaldushääletuse järel võib tekkida olukord, kus Jõhvil pole ei vallavalitsust ega ka volikogu juhte.

Kolmeliikmeline fraktsioon K.Õ.V.A, mis koosneb varem koalitsiooni kuulunud sotsiaaldemokraatide nimekirja endistest esindajatest, kes initsieerisid umbusalduslaine peaaegu kogu valla juhtkonna vastu, ei soovi oma edasistest plaanidest rääkida. Eelkõige sellest, kes on need isikud, keda nad näevad seniste vallajuhtide asemel. Teet Enok vastas peaaegu kõigile Põhjaranniku küsimustele lausega “Ei saa kommenteerida”. Vaid küsimusele, kas ta on ise valmis vallavanema koha vastu võtma, vastas Enok eitavalt. Enokist on räägitud kui võimalikust volikogu esimehe kandidaadist. Võimaliku volikogu esimehena on mainitud ka endist vallavalitsuse liiget Eduard Raed, kes praegu töötab ärimees Nikolai Ossipenkole kuuluva Uikala prügila juhina.

Endine politseinik ja eksmeer

Peale Enoki on vallavanema kandidaadina mainitud endist Ida prefektuuri piirkondliku politseitöö talituse juhti Ain Kruuset ja Narva ekslinnapead Eduard Easti. Viimane tunnistas, et temani on selliseid jutte jõudnud, kuid keegi volikogust temaga otse sel teemal rääkinud ei ole.

Enoki fraktsioonikaaslane Sergei Andrejev lausus, et “häid inimesi on palju”, kuid ei soostunud ütlema, kes on need isikud, keda nad näevad uute vallajuhtidena. “Esialgu peame ootama ära 19. mai volikogu istungi. Kui need umbusaldused lähevad läbi, siis räägime edasi,” sõnas Andrejev.

Kolmas fraktsiooni liige Vadim Jerjomenko ütles, et neil on plaanid olemas, kuid keeldus nendest rääkimast, väites, et see oleks ebaeetiline. “Kui umbusaldused läbi lähevad, siis teeme kohe oma plaanid avalikuks,” lubas ta eile.

Eilsel volikogu eestseisuse istungil tegi Teet Enok ettepaneku valida pärast neljapäeval toimuvaid umbusaldusi kohe ka uus vallavanem, volikogu esimees, aseesimees, sotsiaalkomisjoni esimees ja vallavalitsuse liige spordi ja kultuuri alal. Ent see ettepanek ei leidnud toetust, kuna praegu on eestseisuses veel enamuses seni võimul olev koalitsioon.

Seliverstova: “Me oleme naerualused”

Volikogu liige Elle Seliverstova esines eilsel eestseisuse istungil avaldusega, kus ta kutsus volikogu liikmeid korrektsele käitumisele ja tööle valijate hüvanguks. “Olen kolm aastat vait olnud ja väga kaua seda olukorda siin jälginud. Me oleme teinud ennast Jõhvi elanike ees naerualuseks, sest kogu aeg käib üks umbusalduste esitamine. Me pole sellepärast saanud korralikult midagi äragi teha,” sõnas Seliverstova ja küsis, kes oleks see vääriline inimene, kes praeguses olukorras nõustuks tulema Jõhvi vallavanemaks.  “Pidevalt mingid kaks-kolm inimest otsustavad kusagil midagi ja siis jälle umbusaldus. Lõpetage ükskord ära need lollid mängud − rahvas naerab meie üle,” sõnas Seliverstova.

Talle vastas Nikolai Ossipenko valimisnimekirja kuuluv Ljudmila Jantšenko, kelle sõnul on praegune koalitsioon ise selles olukorras süüdi, sest “kust see alguse sai?”. Ta meenutas, et pärast 2013. aasta valimisi tahtis toonane vallavanem Tauno Võhmar volikogu tööd korraldada ilma koalitsiooni ja opositsioonita, et kõik teeksid koostööd, kuid siis loodi koalitsioon ja tekkis ka opositsioon.

Järgmisel neljapäeval toimuval volikogu istungil on umbusaldusavalduste läbiminekuks Ossipenko leeril, kellega nüüd on liitunud ka fraktsioon K.Õ.V.A, tarvis kokku saada 11 häält. Kui umbusaldused vallavanema Aivar Surva, vallavalitsuse liikme Tiina Kullamä, volikogu esimehe ja sotsiaalkomisjoni esimehe Niina Neglasoni ning volikogu aseesimehe Kaarel Pürgi vastu läbi lähevad, kuulutatakse ilmselt välja volikogu erakorraline istung, et valida Jõhvi vallale uued juhid.