Kuidas tasakaalustatakse hüved?

20. aprill 2016 

Läinud pühapäeval arutasid maakonna mõnede omavalitsuste juhid Jõhvis koos riigihalduse ministri Arto Aasaga eelseisva haldusreformiga seonduvat. Üsna märgiline oli, et enamik Ida-Viru omavalitsusjuhte sellele kokkusaamisele üldse ei tulnudki, mis näitab osaliselt sedagi, et teema ei lähe neile eriti korda. Sest tegelikult on siin palju vastamata küsimusi.

Elanike jaoks on väga oluline küsimus, mis saab hüvedest ja toetustest, mis on naabervaldadel täiesti erinevad. Näiteks kui (praegu veel jõukate) Illuka või Mäetaguse lastele ei maksa huvitegevuses osalemine midagi, siis Jõhvis pole see nii. Maakonnakeskus teeb isegi oma spordilastel vahet: klubides sportivad lapsed ei saa tasuta kasutada võistlustele sõiduks valla spordikooli bussi, erinevalt spordikoolilastest, vaid peavad maksma taksohinda. Suur vahe on näiteks ka lasteaiatasudes.

Kas pärast ühinemist võetakse kelleltki midagi ära või pannakse juurde, sellest ei räägita.

Nii on näiteks selgusetu seegi, kuidas hakkab toimima ühistransport. Kui praegu doteerib riik maakonnaliine ning omavalitsustevaheline transport on odavam kui omavalitsuse enda bussiliinid, siis kuidas hakkab see olema pärast reformi?

Minister Arto Aas lubas küll, et riigi seisukoha järgi ei tohi inimestele teenused halvemaks ega kallimaks minna. Kus on aga konkreetne garantii, et uus volikogu ei kaota “ühtlustamise käigus” õige pea neid teenuseid, hüvesid ja toetusi, mille suhtes on inimestel olnud õigustatud ootus?