Lüganuse tahab liitujate ringi laiendada

31. märts 2016 GERLI ROMANOVITŠ
Lüganuse ettepanek on liitujate ringi laiendada, see kasvataks uue omavalitsuse merest Peipsini.

Lüganuse ettepanek on liitujate ringi laiendada, see kasvataks uue omavalitsuse merest Peipsini.

Lüganuse volikogu otsustas teha Kiviõli regiooni omavalitsustele ettepaneku kutsuda liitumisringi ka Kohtla-Nõmme, Kohtla, Mäetaguse ja Tudulinna vald.

 

Lüganuse volikogu tegi oma senistele liitumispartneritele − Kivõli linnale ning Aseri ja Sonda vallale − ettepaneku kutsuda liitumisläbirääkimiste laua taha ka oma idanaabrid. Selle tulemusel sündiv omavalitsus oleks territooriumilt nii suur, et ulatuks merest Peipsi järveni.

Jääb liiga väikeseks

Volikogule ühinemisseltskonna laiendamise plaane tutvustanud Lüganuse vallavanem Viktor Rauam tunnistas, et tegemist on üsna ambitsioonika plaaniga, kuid olukorras, kus Aseri ilmselt Kiviõli regiooni omavalitsustega liitumisest loobub, tuleks vaadata ringi, et loodav omavalitsus ei jääks liiga väikeseks. “Muidu mängime ennast jälle olukorda, et oleme liiga väikesed ja üle tuleb elada järjekordne liitumine. Tundub, et riik on arvus 11 000 kõvasti kinni,” põhjendas Rauam, miks sellise ettepanekuga välja tullakse.

Lüganuse on varemgi väljendanud seisukohti, et kui kõrvale tekivad veel suuremad omavalitsused, oleks mõistlik ka ise suuremaks kasvada, et olla teistele võrdväärne partner.

Nii pooldaks Lüganuse volikogu liikmed ainult Kiviõli ja Sondaga liitumisele kogu Ida-Virumaa liitmist, ehkki varem on räägitud ääremaastumise ohust ja hirmust liiga suurte omavalitsuste ees. Juba Kiviõli regiooni liitmisel tekib üle 660ruutkilomeetrine omavalitsus, ringi laiendamisel kasvab see veel oluliselt suuremaks.

Ülemäära suur

Sonda vallavanema Andrea Eiche sõnul ei ole ettepanek nendeni küll jõudnud, kuid tema hinnangul oleks sellise omavalitsuse moodustamine liig. “Kui me praegu räägime kompaktsest regioonist, kus kõik keskused, Aseri välja arvatud, jäävad 10 kilomeetri raadiusesse, siis selle moodustise puhul ei saaks enam aru, kus keskus on,” oli ta seda meelt, et Sonda on pigem valmis üksinda Kiviõliga liituma kui sellises omavalitsuses osalema.

Eiche sõnul on 20 aastat Kiviõli regiooni omavalitsustega ühes liidus tegutsemist näidanud, kui hästi ja ühtsena suudetakse asju ajada. “Koostegemine on meil juba sisse töötatud,” oli ta seda meelt, et regiooni põhjal uue omavalitsuse loomine on loogiline ja õige samm ning kunstlikult pole mõtet seda ringi suurendada.

Ka Kiviõli linnapea Nikolai Vojeikini hinnangul oleks nii paljude osapooltega omavalitsus liiga suure territooriumiga. Küll ei välista ta liitujate ringi laienemist, leides, et eelkõige võiks tööd teha Aseriga, kes pole seni otsustanud, mis suunas liituda.

Aseri teeb oma otsuse, kas liitutakse itta või läände, lähima paari kuu jooksul.

On valmis arutama

Mäetaguse vald on juba kaasatud nii liitujate ringi, kus ettepaneku tegijaks oli Toila, kui ka võimalikku Alutaguse valda, kuhu koonduvad Peipsi-äärsed omavalitsused. Viimastega ollakse läbirääkimistel kõige kaugemal. Seal on konsultant valitud ja töö käib. “Oleme selle ettepanekuga kursis ja volikogu peab seda menetlema,” ütles Mäetaguse vallavanem Tauno Võhmar. See tähendaks Mäetagusele kolme läbirääkimiste laua taga istumist. “Selge on aga ka see, et lõputult me mitmes suunas läbi rääkida ei saa ja meilt oodatakse kindlat seisukohta maikuus,” lisas ta.

Kohtla vallavanema Etti Kagarovi sõnul on nemad valmis läänenaabrid ära kuulama. Praegu on nad andnud jah-sõna liidule, mille tulemusena liidetaks Toila, Jõhvi, Kohtla ja Kohtla-Nõmme. “Meile on oluline, et uus omavalitsus saaks selline, et ka maapiirkonna elu ja arenguid mõistetaks,” ütles ta.