Laupäeval läheb sõiduks

9. märts 2016 ERIK GAMZEJEV
Eelmisel talvel oli Alutaguse maratonil osalejaid ligemale tuhat.

Eelmisel talvel oli Alutaguse maratonil osalejaid ligemale tuhat.

Veebruaris lumepuuduse tõttu edasi lükatud Alutaguse maraton sõidetakse eelseisval laupäeval ja kõigi eelduste kohaselt võimaldavad lumeolud korraldada seda Virumaa suurimat suusasõitu klassikastiilis nagu plaanitud. 

 

Ida-Viru suurima talvise rahvaspordiürituse peakorraldaja Robert Peets jõudis eile lõunaks Pannjärvele otse Rootsist, kus ta oli nädalavahetusel ametis maailmakuulsa 90 km pikkuse Vasaloppeti maratoni võistluse juhina. Kuigi Tallinnas ja teel Ida-Virumaale olid lumeolud eelseisvat maratoni silma pidades troostitud, avanes võistluspaigas Pannjärvel talle märksa rõõmsam pilt.

Soodne ilmaprognoos

“Alutaguse maraton toimub ja väga suure tõenäosusega nii nagu plaanitud klassikastiilis,” kinnitas ta eile pärastlõunal Põhjarannikule.

Kui paljudes kohtades Eestis sadas eile lausvihma, siis Pannjärve suusastaadionil tuli Peetsi sõnul paar sentimeetrit lörtsi ja metsas mõnes rajaosas tuli juurde isegi kümmekond sentimeetrit lund. “Peaaegu kogu 42 kilomeetri pikkusel ringil on korralik rajapõhi säilinud ja vähemalt 10 sentimeetrit lund on igal pool. Vesiseid kriitilisi kohti on muidugi ka. Kuid vajaduse korral veame sinna lähipäevil  kunstlund, mida on Alutagusel meil varutud üksjagu,” lubas ta.

Optimismi lisab Peetsile ka lähemate päevade ilmaprognoos. Kui täna päeval on oodata veel plusskraade, siis alates ööst vastu neljapäeva läheb temperatuur miinusesse ja peaks jääma sinna vähemalt kuni maratonipäevani. “Kolmapäeval käime raja läbi ja korjame ära sinna kukkunud puuoksad. Neljapäeval kohendame lumevaesemaid kohti ja rajatraktor sõidab klassikajälje sisse,” rääkis ta lähipäevade maratoniraja ettevalmistamise plaanidest.

Eileõhtuse seisuga oli Alutaguse maratonile registreerunud  ligemale 400 osalejat, mis  jääb praegu kõvasti alla eelmise aasta tuhandele osalejale. Ent Peets on veendunud, et pärast seda, kui nüüd levib kindel signaal, et maraton toimub plaanitud pikkuses ja stiilis, tuleb viimaste päevadega osalejaid kõvasti juurde. “Tallinnas aknast välja vaadates on muidugi üsna raske uskuda, et kusagil Eestis on võimalik läbi viia klassikastiilis suusamaratoni, aga meil see tõepoolest toimub,” sõnas Peets.

Pikale rajale patriotismitundest

Üks nendest, kes laupäeval suusaninad 42 km pikkusele rajale seab, on Viru Keemia Grupi arendusdirektor Jaanus Purga, kes on Alutaguse maratonil osalenud ligemale kümme korda, kuid enamasti lühemal, 20 km pikkusel ringil. “Kuigi klassikastiil ei ole minu lemmik, lähen nüüd pikemale ringile. Teen seda idavirulasena puhtast patriotismitundest ja lugupidamisest nii korraldajate kui Alutaguse keskuse vastu,” selgitas ta.

Purga sõnul on idavirulastel õnne, et neil niivõrd hea suusatamise koht on. “See on kuninglik tunne, kui tuled pärast tööd Pannjärvele. Laiad rajad on suurepäraselt hooldatud ja valgustatud.  Kellegagi trügima ei pea nagu Tallinna suusaradadel,” tunnistas ta.

Kuigi Purga tegeleb suusatamisega oma lõbuks, püüab ta igaks sõiduks endale ka sportliku eesmärgi seada. “Oleksin väga rahul, kui jõuaksin klassikamaratonil finišiprotokollis esimesse poolde. Seda päris matkamisega ei saavuta, peab ikka päris korralikult pingutama ka ning eks selle nimel olen harjutanud,” sõnas ta.

Kui mullu võitis Alutaguse suusamaratoni selle võimsate paaristõugetega läbi lükanud Eesti koondise suusasprinter Kein Einaste, siis tänavu pole veel täpselt teada, kes Eesti tippudest kohale tulevad. Ida-Virumaale üritab võitu jätta Kiviõli suusataja Tomas Kaurson, kel on tänavusest hooajast juba kirjas samuti Estoloppeti sarja kuuluva Viru maratoni võit. Tõsi, see oli vabastiili maraton.

Tuntud inimesi eri elualadelt

Küll leiab stardiprotokollist hulganisti mitmetelt suusatamisvälistelt aladelt tuntud nimesid. Nii näiteks peaksid rajale minema Eesti jalgpallikoondise endine kauaaegne kapten Raio Piiroja, ajakirjanikud Priit Pullerits ja Villu Päärt, kaitsepolitsei peadirektori kaks asetäitjat Aleksander Toots ja  Eerik Heldna, IRLi peasekretär ja ümbermaailmapurjetaja Tiit Riisalo, filmitegija Jaak Kilmi, kirurg Matis Märtson ja paljud teised.

42 km pikkuse suusasõidu võtab ette 79aastane endine Eesti ülemnõukogu saadik Priidu Priks, kes on kohal enamikul Ida-Virumaa rahvaspordiüritustel, aga ka kirikuõpetajad Avo Kiir ja Sergei Borissov.