Jõhvi gümnaasiumi noormeestekoori loomisel sündis ka neidude koor

29. veebruar 2016 TEET KORSTEN
Hirvo Surva: "Noored mehed on olemas, tahtmine on neil olemas − nüüd tuleb lihtsalt tööle hakata, hakkame vaikselt algusest minema."

Hirvo Surva: “Noored mehed on olemas, tahtmine on neil olemas − nüüd tuleb lihtsalt tööle hakata, hakkame vaikselt algusest minema.”

Kui 19. veebruaril toimus Jõhvi riigigümnaasiumis esimene loodava noormeestekoori proov, selgus rõõmustava tõsiasjana, et koolis saab ka neidude koori luua.

 

2014. aasta laulupeol tuli välja kurb tõsiasi, et meeslauljaid on Eestis väga väheks jäänud, ja mullu kevadel, kui oldi koos peagi avatavate riigigümnaasiumide tõttu, leiti, et asjad ei parane, kui midagi ette ei võeta.

Uued koorid

Tekkis mõte loodavates gümnaasiumides noorte meeste koorid tekitada. Asi arenes ning sügisel tuli meestelaulu seltsilt konkreetne ettepanek, et  Jõhvi, Viljandi, Võru ja Pärnu riigigümnaasiumi baasil võiks alustada noorte meeste kooride tegevust.

Mullu detsembri alguses andis Estonia poistekoor Hirvo Surva juhatusel Jõhvi riigigümnaasiumi aatriumis minikontserdi, ühtlasi oli tegu kohaliku koori loomise avaüritusega.

19. jaanuaril saidki loodava koori noormehed kokku. Nimekirjas on neid täpselt veerandsada, aga kõik ei saanud esimesel proovil ekskursiooni tõttu osaleda.

“Noored mehed on olemas, tahtmine on neil olemas nüüd tuleb lihtsalt tööle hakata, hakkame vaikselt algusest minema,” kommenteeris Hirvo Surva esimest kooriproovi.  Surva lisas, et tahaks kindlasti kõrvalt, näiteks Jõhvi põhikoolist, kutsuda juurde noormehi, kes on oma hääle juba ära murdnud. Üldse oodatakse huvilisi ka ümberkaudsetest koolidest, et põhikoolipoisse kampa saada 7. kuni 9. klassini.

Nagu mees mehele

Koorijuht Tanja Elken selgitas Põhjarannikule, kui oluline on, et just mees noortele esimese juhatuse annab. “Hirvo õpetas poistele, kuidas häält üldse tekitada, kust hääl tuleb. Seda peab ikka meesterahvas oma häälega ette näitama. Kui naisterahvas laulab, teeb ta seda oktav kõrgemalt, poistel, kel on häälemurre just olnud, on raske minu hääle järgi laulda mees peab selle paika panema,” ütles Elken.

Koorijuhi sõnul sündis lisaboonusena ka tütarlaste koor. “On ka laulda soovivaid tüdrukuid ja nii sündis neidude koor. Registreerisin juba mõlemad koorid XII noorte laulupeole 2017. aastal,” ütles Elken.

Esimeses proovis loomulikult veel ei lauldud ühtegi laulu algusest otsani, tehti vaid hääleharjutusi ja -kuulamisi küll saadi kaasa Rein Rannapi laulu “Rahu” noodid, mis läheb ajalukku kui vastloodud koori esimene laul.

“Tahame, et loomisel olevad koorid esineksid juba kevadel emadepäeva kontserdil Estonia kontserdisaalis. Samuti tahame kõik poisid viia meestelaulu seltsi laululaagrisse. Ühistegemised ja kooskäimised poistele meeldivad − tahame laulukultuuri nõnda edasi viia. Kindlasti on olulised toredad eeskujud ja head dirigendid − Hirvo Surva on ikka mitmetuhandelise poistekoori ees olnud, ta on väga hea eeskuju. Kahtlemata on neid teisigi noorte ja vanemate koorijuhtide seas,” ütles Alo Lõoke, kes on üle-eestilise poistekooride tekitamise projekti “Ärkamisaeg” projektijuht ja vastutab selle tehnilise poole eest.