Kiviõli Keemiatööstus kärpis töötajate palka

23. veebruar 2016 GERLI ROMANOVITŠ
Kiviõli Keemiatööstus võitleb madala naftahinna vastu vähendatud tööjõukuludega. See aitab tehast ka kriisiperioodil käigus hoida.

Kiviõli Keemiatööstus võitleb madala naftahinna vastu vähendatud tööjõukuludega. See aitab tehast ka kriisiperioodil käigus hoida.

Kiviõli Keemiatööstus alandas kõikidel oma töötajatel pooleks aastaks töötasu kümne protsendi võrra, mis on alternatiiv tehase sulgemisele ja kõikide inimeste koondamisele.

 

“See on pehme maandumine. Koondamist ei tule ja tehas jääb tööle,” sõnas Kiviõli Keemiatööstuse ametiühingu liider Viive Kravinski.

Pooleks aastaks

Kiviõli Keemiatööstus ja töötajaid esindav ametiühing sõlmisid kokkuleppe, mille kohaselt on kõikide töötajate töötasud alates 1. märtsist nafta väga madala maailmaturu hinna tõttu pooleks aastaks 10 protsenti alandatud. “See otsus võimaldab Kiviõli Keemiatööstusel vältida suurkoondamisi ning jätkata igapäevast tööd olukorras, kus nafta hind on ajaloolises madalseisus,” ütles Alexela Grupi kommunikatsioonijuht Norbert Kaareste.

Nii lähevadki keemiaettevõttes koondamisele vaid üksikud töökohad. Nõnda näiteks koondati inimesi remondi- ja ehitusteenistusest, kuna suuremateks töödeks nagunii jaksu pole. Samuti anti koristamistööd üle selleks mõeldud firmale ja sealt koondati mõned inimesed, kes suures osas läksid üle teenust pakkuvasse firmasse.

Kas ja millised töötajad võiksid veel koondamisele minna, ettevõte veel ei tea. “Kindlasti vaadatakse järjepidevalt üle kõiki tööprotsesse, et leida kohti, kus efektiivsem olla,” tõdes Kaareste.

Ettevõte loodab, et tööstuse rasket olukorda mõistab ka vabariigi valitsus − praegu on põlevkivisektori-spetsiifiline maksubaas kujundatud barreli 90-110dollarise hinna baasilt, mistõttu oleks hädavajalik, et ka riiklik maksukoormus tööstusele langeks turutingimustele vastavale tasemele.

Oluline tööandja 

“Meile oli kõige olulisem uudis see, et kombinaat jääb tööle,” ütles Viive Kravinski, et mõistab tööandjat, kes peab kulutusi koomale tõmbama olukorras, kus naftabarreli hind on äärmiselt madal.

Juhul kui tööstus peaks uksed kinni panema, jääb tööta rohkem kui 600 inimest, nendest kaks kolmandikku on Kiviõli elanikud. “Kui võtta need 400 inimest ja nende pered, siis mis Kiviõlist alles jääb? Tühi linn,” on ametiühinguliider veendunud.

Kõige lihtsam on Kravinski sõnul vastu võtta tehase sulgemise otsust, sest ettevõte peab eelkõige kasumit tootma. Praeguses olukorras on see aga võimatu. Korra − ajal, kui Kiviter omal ajal pankrotti läks − on Kiviõli kombinaat töö peatanud ning selle käivitamine oli väga pikk ja vaevanõudev protsess.