Politseireid: enamikul bussisõitjatest oli turvavöö kinnitamata

18. veebruar 2016 ERIK KALDA
Politseinikud kontrollisid eile hommikul bussides turvavöö kasutamist ning pidid tõdema, et hiljutised õnnetused pole enamikule sõitjatest hoiatavalt mõjunud.

Politseinikud kontrollisid eile hommikul bussides turvavöö kasutamist ning pidid tõdema, et hiljutised õnnetused pole enamikule sõitjatest hoiatavalt mõjunud.

Ränkade bussiõnnetuste ajel eile hommikul korraldatud reid tuvastas, et enamik kontrollitud busside sõitjaist oli turvavööga nõuetekohaselt kinnitamata.

 

Ida politseiprefektuur kontrollis eile hommikul maakonna lõunapiirkonnas nelja bussi, et selgitada, kui paljud sõitjad üldse turvavööd nõuetekohaselt kasutavad. Nendes bussides oli kokku 42 sõitjat ning enamikul neist oli turvavöö kinnitamata.

Enamik turvavööta

Esimeses politsei kontrollitud bussis oli 13 sõitjast turvavöö peal kahel, üks kinnitas selle siis, kui nägi politseid. Järgmises kahes bussis olid kooliõpilased. Ühes bussis olid küll peaaegu kõigil turvavööd peal, kuid politsei väitel kinnitati need siis, kui politseiautot nähti − enne politseinike sisenemist algas bussis sagimine. Järgmises koolibussis oli 16 õpilasest kinnitatud 11, mis oli Jõhvi-Iisaku konstaablijaoskonna piirkonnavanema Siim Linnardi sõnul eelnevat kogemust arvestades isegi hea tulemus.

Viimases bussis, mida kontrolliti, olid enamikus eakamad inimesed ja ükski seitsmest sõitjast polnud kinnitatud. “Osa neist ei osanudki turvavööd kinni panna. Üks mammi ütles, et mis sest kasu, invaliidiks jään nagunii,” rääkis Linnard.

Tema sõnul olid kõik sõitjad teadlikud hiljutistest ränkadest bussiavariidest. “Aga tuleb tõdeda, et olukord on kurb. Eeldasin, et pärast neid sündmusi on pilt teine,” sõnas Linnard, lisades, et lapsed on isegi aktiivsemad turvavarustuse kasutajad kui täiskasvanud. Viimast asjaolu seostab ta koolides tehtava selgitustööga.

Bussiomanik: “Olen aastaid probleemist rääkinud”

Neljast kontrollitud bussist kolm kuuluvad OÜ-le Tõnu Tours, mille juht ja omanik Tõnu Jaanipere on enda sõnul juba aastaid juhtinud maanteeameti ning politsei tähelepanu sellele, et turvavööde kasutamist bussides tuleks rohkem kontrollida. “Aga alles nüüd, pärast neid õnnetusi, hakkas asi liikuma,” sõnas ta.

Jaanipere sõnul kiputakse bussijuhi suhtes sageli negatiivset hoiakut võtma, kui too turvavööde lukustamist nõuab. “Tihti on kuulda, kuidas lapsed omavahel arutavad, et täna on jälle see paha bussijuht, kes turvavööde kinnitamist nõuab. Ja ka õpetajad tõmbavad nina viltu, öeldes, et me ei telligi sind järgmine kord, kui sa nii nõudlik oled,” rääkis Jaanipere, kelle sõnul on aga tema eesmärk tagada sõitjate ohutus.

Siim Linnard ütles, et politseil on kavas bussides senisest rohkem kontrolle korraldada. “Pensionärid on näiteks väitnud, et Jõhvi ja Kohtla-Järve vahet sõitvates bussides ei ulatugi turvavööd suurematele memmedele peale. Eks me peame neid asju ka nüüd välja selgitama hakkama,” sõnas ta.

Jaanuaris ja veebruaris toimus libeda tee tõttu Ida-Virumaal kaks ränka bussiõnnetust, milles hukkus üks inimene ning mitmed said vigastada. Rängemaid vigastusi said eelkõige need sõitjad, kes ei olnud turvavööga kinnitatud.