Bussiavarii ohver: “Nägin, kuidas veok bussi sisse sõitis”

9. veebruar 2016 ERIK KALDA
Õnnetuse käigus rammis veoki järelkäru reisibussi esiosa, mille tagajärjel hukkus bussijuht.

Õnnetuse käigus rammis veoki järelkäru reisibussi esiosa, mille tagajärjel hukkus bussijuht.

Minut enne ränka õnnetust silmad avanud Natalja (30) nägi, kuidas vastu tulnud veoauto haagis kaugsõidubussi esiosa lömastas, mille tagajärjel bussijuht hukkus.

 

Ööl vastu esmaspäeva kell 00.50 põrkas Peterburist Riiga suundunud Simple Expressi buss Jõhvi-Tartu maantee 52. kilomeetril Tudulinna vallas Rannapungerja külas kokku juhitavuse kaotanud ning vastassuunda kaldunud väetiselasti vedanud Leedu numbrimärgiga veokiga.

Üks lätlane hukkus, teine raskes seisus

Bussis oli õnnetuse hetkel 19 reisijat ja kaks bussijuhti. Avariis hukkus 49aastane lätlasest bussijuht. Haiglasse viidi 13 kannatanut, kellest kaheksa pärast esmaabi andmist ära lubati. Ülejäänud reisijad viidi politseijaoskonda küsitlemisele, teatas Ida politseiprefektuur.

Üks Läti kodanikust 57aastane mees toimetati üliraskes seisus Tartu ülikooli kliinikumi, veel kaks Läti kodanikku − 65aastane mees ja 53aastane naine − jäeti eile haiglaravile, nagu ka Vene kodanikest 22aastane ja 30aastane naine.

Avarii hetkel oli tee sündmuskohal kaetud kiilasjääga.

Peterburis elav Natalja (30) oli teel Riiga tuttavatele külla, kus ta selle bussiga varemgi sageli käinud on. Kui ta Peterburis bussi istus, kuulis ta, kuidas juht palus sõitjatel turvavööd kinnitada. “Ma magasin, kuid umbes minut enne kokkupõrget tegin silmad lahti ja nägin, kuidas veoauto bussi esiotsa sisse sõitis,” rääkis ta eile Põhjarannikule. Naise väitel saabus abi väga kiiresti ning päästjad olid tema sõnul kohal umbes viie minutiga.

“Mul oli turvavöö kinnitatud, kõigil ei olnud. Ja kui see juhtus, siis hakkas bussis kisa, teine bussijuht karjus, et inimesed helistaksid kiiresti abi järele. Kokkupõrke käigus lendasid paljudel telefonid minema,” meenutas ta. Kuigi Natalja ise oli turvavööga kinni, sai ta puusavigastuse ning praegu seetõttu iseseisvalt liikuda ei saa. Ta ütles, et Ida-Viru keskhaigla personal on väga hoolitsev ja tähelepanelik.

Politsei andmetel ei olnud kõikidel reisijatel turvavööd kinnitatud. “Kahjuks peame jällegi panema inimestele südamele, et turvavöö tuleb kinnitada alati, ka bussis. Turvavöö kinnitamine vähendab oluliselt tõsiste vigastuste saamise riski,” ütles Simple Expressi rahvusvahelisi liine opereeriva Lux Express Grupi juhatuse esimees Hannes Saarpuu.

Bussifirma pakub hukkunud bussijuhi lähedastele ning bussiõnnetuses kannatanutele igakülgset abi. “Oleme sügavalt puudutatud oma kolleegi hukkumisest ja tunneme südamest kaasa tema lähedastele. Pakume neile nii psühholoogilist kui ka materiaalset tuge. Anname endast parima, et muuta võimalikult mugavaks nende olemine, kes ootavad oma lähedaste haiglast välja pääsemist, ning soovime kiiret paranemist kõikidele kannatanutele,” sõnas Saarpuu. Samuti abistatakse bussis viibinuid sihtkohta jõudmisel. Saarpuu sõnul avas ettevõte reisijate lähedastele ka kriisiabi telefoni.

Politsei teatel sai enamik avariisse sattunuid eile juba sihtkohta edasi sõita, üks Venemaa kodanik kavatses Ida-Virumaal ööbida isiklikel põhjustel.

Maanteeameti teatel tehti sel ööl Jõhvi-Tartu maanteel libedusetõrjet vahetult pärast liiklusõnnetust.

Kuu ajaga viis bussiavariid

Eelmine raske bussiõnnetus Ida-Virumaal juhtus ööl vastu 29. jaanuari samale bussifirmale kuulunud bussiga Lux Express, mis sõitis Riiast Tartu ja Jõhvi kaudu Peterburi ning Ahtme külje all Puru külas sõitis teelt välja kraavi, paiskudes külili. Õnnetuse hetkel oli bussis 26 reisijat ja kaks bussijuhti. See õnnetus juhtus täpselt samal kellaajal, nagu ka eilne Rannapungerja avarii − kell 00.50.

Sündmuskohalt toimetati toona haiglasse 12 kannatanut, neist kaks said tõsisemalt kannatada. Üks Vene kodanikust 40aastane mees kaotas liiklusõnnetuse käigus käe ning arstidel polnud võimalust seda enam päästa. 38aastane Läti kodanikust naisterahvas sai samuti raske käevigastuse.

Põhjarannikule teadaolevalt viibib käe kaotanud venemaalane siiani Kohtla-Järvel asuvas hooldushaiglas põhjusel, et Vene poolelt ei tule teda keegi vastu võtma. Olukord on seda keerulisem, et mehel pole ka mingit kindlustust.

Viimase kuu aja jooksul on Ida-Virumaa teedel toimunud juba vähemalt viis bussiõnnetust. Peale Rannapungerja avarii teistes õnneks hukkunuid polnud.