Iisaku muuseum sai uue omandivormi ja uue juhi

6. jaanuar 2016 TIIA LINNARD
SA Iisaku Kihelkonna Muuseum juhatuse liige ja muuseumi direktor Marko Vinni ütles, et omandivormi muutusele vaatamata on ja jääb Iisaku muuseumi missiooniks olla pärandi hoidja ja kultuuri kandja.

SA Iisaku Kihelkonna Muuseum juhatuse liige ja muuseumi direktor Marko Vinni ütles, et omandivormi muutusele vaatamata on ja jääb Iisaku muuseumi missiooniks olla pärandi hoidja ja kultuuri kandja.

Vallaasutusena tegutsenud Iisaku muuseum alustas aastat sihtasutusena Iisaku Kihelkonna Muuseum ja uue direktoriga, kelleks on Marko Vinni. 

 

Marko Vinni, kes kuulub ka sihtasutuse juhatusse, muuseumi tegevusse kardinaalseid muudatusi ei kavanda. “Praegu lähtume sellest, et päris uut torti tegema ei hakka, kuid kindlasti lisame retsepti mõned omapoolsed koostisosad,” ütles ta. “Muuseumi missiooniks on ja jääb olla pärandi hoidja ja kultuuri kandja.”

Tagasi kodukanti

Muuseumitööle asumine tähendab Vinnile väljakutset uues eluvaldkonnas, sest varem on ta töötanud hoopis metsandusega seotud asutustes: RMKs, erafirmas Artiston, erametsakeskuses ja viimasel neljal aastal Luua metsanduskoolis − metsanduse valdkonna juhina.

Üheks põhjuseks, miks Vinni Iisakusse muuseumitööle asus, nimetas ta soovi tulla tagasi Ida-Virumaale, kus on ta juured ja kus elab ta pere. “Teisalt oli soov panustada oma kodukanti ja seepärast sai selline teistmoodi ja teisest eluvaldkonnast väljakutse vastu võetud,” märkis ta, lisades, et on Luual töötades tegelnud väga palju ka loovtööga ja ürituste organiseerimisega ning soovib neid külgi endas muuseumi direktori ametikohal veelgi arendada. “Ja loomulikult ei saa ära unustada, et see töökoht pakub piisavalt väljakutseid ja keskkonda, milles ma pole varem olnud.”

Iisaku muuseum asutati 1975. aastal Iisaku keskkooli koduloomuuseumina. Paarkümmend aastat hiljem sai sellest vallamuuseum, seejärel riigimuuseum, mõne aasta eest taas vallamuuseum ning tänavu siis sihtasutusena tegutsev Iisaku kihelkonna muuseum.

Mida viimane muudatus külastajatele kaasa toob?

Piletite hinnad samad

Vinni sõnul ei muutu külastajatele esialgu suurt midagi. “Asutuse nime muutumisega sisuline pool ei muutu,” nentis ta. “Muuseum jääb ikka samale kohale ja nii museaalne, pedagoogiline kui terviklik pilt jääb samuti samaks. Isegi piletite hinnad oleme jätnud praegu muutmata: täiskasvanutele kaks eurot, õpilastele ja üliõpilastele üks euro. Küll aga loodame lähiaastatel leida rahalisi allikaid, et üks muuseumi kõrvalhoonetest seest renoveerida ning teine üles ehitada, et pakkuda nii külastajatele kui kohalikule kogukonnale veelgi paremat teenindust ja vaba aja veetmise võimalusi.”

Uus direktor lisas, et muuseum otsib ka intensiivselt ideid ja võimalusi, kuidas muutuda lähitulevikus nooremate külastajate silmis atraktiivsemaks. “Praegu ringleb üks idee, et selleks loome endale ühe abilise, kes koos heade muuseumi töötajatega hakkab külalisi teenindama,” ütles ta. “Aga sellest täpsemalt siis, kui ta on juba meile saabunud. Lähiajal kindlasti ajakohastame oma infokanalid. Selleks värskendame kodulehte ja oleme varsti leitavad ka FBs.”