Pikalevenivad tööd kahjustavad teeäärsete firmade ärihuve

29. juuli 2011 NIINA VOROPAJEVA

Sellisel moel tuleb juba pikemat aega turnida kauplusesse või fotoateljeesse Keskallee 9 asuvas majas.


Kohtla-Järve Järve linnaosa keskuse ja Uus-Tehase tee renoveerimine toob üsna palju etteheiteid ettevõtjatelt, kes väidavad, et lisaks ebamugavustele, mida neil tuleb taluda, põhjustab selline ehitus neile ka otsest kahju.

“Keskallee 9. majas asuvad kauplus, ateljee ja fotosalong. Juurdepääs neile kaevati üles ja trepiastmed lõhuti juba aprillikuus, kuid taastatud ei ole neid siiamaani,” kurtis ateljee omanik Galina Joonas. “Korduvad pöördumised linnavalitsuse poole ei ole tulemusi andnud. Meile vastati, et teevad siis, kui saavad.”

Ettevõtjad on nördinud sellisest suhtumisest eraettevõtjatesse, kes, nagu nad märgivad, ei palu linnalt midagi, vaid annavad töökohti ja toidavad perekondi. “Säärase renoveerimise tõttu, kus majale juurdepääsu ei suudeta taastada kuude kaupa, kaotame me kliente,” väljendas Joonas üldist pahameelt.

Eri tasandid

Kohtla-Järve aselinnapea Viktoria Tsventarnaja sõnul olid purustused selle maja juures vältimatud, kuna seal vahetati maa-aluseid kommunikatsioone. Taastamine venib aga seetõttu, et uus kõnnitee ja vanad juurdepääsud majale sattusid olema eri tasanditel ning juurdepääsud tuleb madalamaks teha.

“Kahe nädala jooksul leiavad ehitajad probleemile tehnilise lahenduse ja teevad kõik korda,” lubas Tsventarnaja. “Teoksil on suur töö – linna keskuse renoveerimine -, ehitajatel on suured töömahud, nii et tuleb kannatust varuda.”

Samas tunnistas ta, et aega kulub ka seetõttu, et samasugused ebakohad nagu Keskallee 9 juures tekkisid ka mitmel pool mujal, seepärast tuleb tegeleda ümberprojekteerimisega ja seda kooskõlastada.

Eri tasandite probleem tekkis näiteks ka SEB kontori juures Virula väljakul ja Koidula tänava kergliiklusteel.

“Ehitajatel tuleb mõned kohad lihtsalt ümber teha, näiteks tasandada kaupluse XXL hoone juures Virula väljakul kõnniteesillutist,” selgitas Viktoria Tsventarnaja. “Ka seal tuli välja, et kaupluse sissepääs on ülejäänud territooriumist kõrgemal, seda ei ühtlustatud ja laoti kõnniteeplaat n-ö lainesse, mis torkab silma ega või niimoodi jääda.”

Tee-ehitus põhjustas kahju

Ettevõtte Eastman Specialties (endine Velsicol) juhtkond juhib linnapeale saadetud kirjas tähelepanu sellele, et seoses Uus-Tehase tee rekonstrueerimisega laekub palju kaebusi nii tehase töötajatelt kui partneritelt.

Kirjas märgitakse, et juba möödunud aastast käivad ehitustööd on muutnud ohtlikuks niihästi isikliku kui ühiskondliku sõiduvahendi ja veokite sõitmise tehasesse.

“Meie ettevõte on sunnitud maksma lisaraha nii valmistoodangu kui toorme vedamise eest ümbersõiduteed pidi. Niisugune ehitus põhjustab kahju lisaks töötajate isiklikule ja tehast külastavate ettevõtete varale ka ettevõtte aktsionäridele,” seisab linnapeale saadetud kirjas.

Oodake avamist

Uus-Tehase teed rekonstrueeriva ASi N&V juhi Nikolai Ossipenko sõnul on käesolevaks hetkeks Kalevi tänava ja tehase sissesõidu vahelisel lõigul asfalt pandud, kuid tee jääb liiklusele esialgu suletuks.

Avada lubatakse see järgmisel nädalal, seejärel suletakse teine lõik – ASi Eastman Specialties ja Nitroferdi vahel. Täielikult aga lõpetatakse rohkem kui nelja kilomeetri pikkuse tee rekonstrueerimine 31. septembriks.