Pargi puhul punktivõit Kohtla-Järvele

11. november 2015 

Jõhvi ja Kohtla-Järve vahelises sõbralikus konkurentsis linnaruumi arendamises võttis linnapargi kategoorias kaaluka punktivõidu Kohtla-Järve.

Jõhvi on aastaid kavandanud pargi korrastamist, tellinud mitmesuguseid projekte, kuid isegi lihtsa terviseraja tegemine on seni osutunud ületamatuks katsumuseks. Viimane saavutus on pargivalgustuse uuendamine. Kuid paraku on seegi puudulik töö, kuna see ei hõlmanud kõiki olulisi pargiteid. Nii näiteks tuleb mikrorajooni ja Pillerkaare lasteaia poolt jätkuvalt parki siseneda paarisaja meetri ulatuses mööda kottpimedat konarlikku ja porist teed. Nelja-viie valgustusposti ja kaabli paigaldamine ei sobitunud projekti.

Kohtla-Järve park seevastu särab tuledes. Mõne viimase aastaga on rajatud pargijärve äärde puidust promenaad, korrastatud ja haljastatud kaldad, rajatud mängu- ja spordiväljakud, uued kõnniteed ja palju muud. Kes pole viimasel ajal Kohtla-Järvele sattunud, tasub minna uudistama.

Kogu selle toreduse ainus nõrk koht on, et see park asub mõnevõrra vales kohas ehk mitu kilomeetrit eemal enamiku kohtlajärvelaste elupaikadest. Et pargis elu kihama lööks ja tehtud kulutustest rohkem inimesi osa saaks, tuleb linnavõimudel eriti kõvasti ajusid pingutada, kuidas see park sellise sisuga täita, et sinna oleks põhjust ka kaugemalt pidevalt kohale tulla. Eeskuju võiks võtta näiteks elanike poolest umbes sama suurest Läti linnast Ventspilsist.

Loodetavasti innustab Kohtla-Järve edu ka Jõhvit järele võtma.