Toomi arusaamatu aktsioon

23. oktoober 2015 

Ei ole kahtlust, et Yana Toom, kes kogus kevadel riigikogu valimistel Ida-Virumaal üle 11 000 hääle ehk rohkem kui poole Keskerakonna häältesaagist Ida-Virumaal, on mõjukas poliitik, kelle sõnal on suur kaal. Seepärast ei ole tal ilmselt ka kuigi keeruline leida siit hulganisti toetajaid oma kindlale seisukohale, et Keskerakonna esimeheks sobib praegu vaid Edgar Savisaar.

Ent samas peaks ta suutma lugu pidada ka oma erakonna Narva piirkonna juhatusest, kes leidis üksmeelselt, et käes on õige aeg pakkuda esimehe kandidaadiks hoopis Kadri Simson. Kentsakas, et Toom nimetab talle ebasobiva valiku tegemist vandenõuks ja püüab täna õhtuks kokku kutsutud piirkonna üldkoosolekul ilmselt tõestada, et tegelikult on Narva keskerakondlased ikka Savisaare jätkamise poolt. Sellega näitab Toom oma usaldamatust oma erakonna Narva piirkonna valitud juhatuse vastu. Loodame vaid, et see koosolek jääb asjaliku arutelu piiridesse ega muutu emotsioonidest pakatavaks etenduseks.

Kui Toom peab selle koosoleku eesmärgiks, nagu ta Põhjarannikule kinnitas, selguse ja ühtsuse saavutamist, siis pigem kipub tema praegune aktsioon niigi elektrit täis erakonda veelgi rohkem lõhestama.

Pealegi oli Toomil võimalik realiseerida idavirulaste suur toetus Eesti poliitikas. Kuid ta ei läinud riigikogusse, vaid eelistas jätkata poliitiku karjääri europarlamendis. Miks talle nüüd nii väga korda läheb see, keda Narva piirkond esitab erakonna esimehe kandidaadiks? Esimehe nimi selgub ju nii või naa novembri lõpus Keskerakonna kongressil.