Kontserdimaja paneb muusika kõlama ka keskväljakul

6. oktoober 2015 TIIA LINNARD
10 aastat tagasi − Jõhvi kontserdimaja direktor Piia Tamm ja Eesti Kontserdi toonane pealik Aivar Mäe avamispäeva torti lahti lõikamas.

10 aastat tagasi − Jõhvi kontserdimaja direktor Piia Tamm ja Eesti Kontserdi toonane pealik Aivar Mäe avamispäeva torti lahti lõikamas.

10. tegevusaastat tähistav Jõhvi kontserdimaja avab homme keskväljakul muusikapaviljoni, kus saab laulmas kuulata nii Jaan Pehki kui Kirderanniku koori. 

 

Kui te juhtute homme linna peal kuulma, et kuskilt kostub muusikat, siis seadke sammud keskväljakule, kus on kella 15st avatud kontserdimaja muusikapaviljon. “Paviljon on mõnus koht, kus nautida sooja teed, kohtuda sõpradega ning jagada muljeid muusikast ja kontserdimajast,” ütles Jõhvi kontserdimaja direktor Piia Tamm.

Avalik proov

Otsa teevad lahti kõige vahetumad esinejad: väikesed talendid lasteaiast Kalevipoeg ning jupp maad suuremad talendid Jõhvi põhikoolist. Pärast neid võtavad lava üle Rain Rämmal ja Sõbrad ehk klahvpillimängija Rain Rämmal, laulja Anna Kuchinsky, saksofonist Aleksander Paal ja basskitarrist Kaarel Liiv. Neid kuuleb sel õhtul musitseerimas kolmel korral: algusega kell 17, 18 ja 19. Paviljon jääb avatuks kella 21.30ni.

Kui teil ei juhtu homme aega olema − ei ole hullu, sest paviljon on avatud ka neljapäeval, ikka kella 15st kella 21.30ni ja ikka nii, et algul on lava väikeste, seejärel suurte päralt. Nendeks väiksemateks esinejateks on neljapäeval mudilased lasteaiast Pillerkaar ning noored talendid Jõhvi kultuuri- ja huvikeskusest. Seejärel on lava taas Jõhvist pärit Rain Rämmali ja tema musikaalse sõpruskonna päralt, kes astuvad üles kell 17 ja kell 18. Tund aega hiljem on koorimuusikahuvilised oodatud Kirderanniku koori avalikku proovi.

Õhtut jääb lõpetama Jaan Pehk, kel on laulud laulda ning jutud Põhjaranniku ajakirjaniku Teet Korsteniga rääkida.

Teleülekanne

Aga see on kõik alles sissejuhatus sünnipäevapeole, mis toimub sel reedel, 9. oktoobril algusega kell 18. Pidupäeva kontserdi kava kajastab muusikas, tantsus ja filmiekraanil kontserdimaja edulugusid, vaimset sidet piirkonna suurkujude Eduard Tubina, Veljo Tormise ja Kaljo Kiisaga, kontserdimaja ühtekuuluvust Jõhvi linna ning kogu Ida-Virumaaga.

Laval on rahvusooper Estonia sümfooniaorkester ja dirigent Kaspar Mänd. Solistideks on viimase Tšaikovski-konkursi võitnud pianist Miroslav Kultõšev Venemaalt, telekonkursi “Klassikatähed 2014″ võitja, noor viiulikunstnik Katariina Maria Kits ning üle-eestilistel ja rahvusvahelistel konkurssidel tunnustatud pianist Kadri-Ann Sumera.

Kontserdil mängitakse Tšaikovski, Sarasate, Tubina, Sumera ja Tormise heliteoseid. Kõlab ühe teose esmaettekanne, autoriks noor helilooja Rasmus Puur, kes on ka 2017. aastal toimuva noorte laulupeo “Noored juured” ideekavandi autoreid ning samal aastal toimuva noorte tantsupeo võiduidee “Koit ja Hämarik” osalisi.

Jõhvi kontserdimaja on Eesti Kontserdi balletifestivali kodu ning sel puhul tervitavad sünnipäevalast oma etteastetega Eesti juhtivad balletikompaniid: Eesti rahvusballett, Vanemuise ballett ja Tallinna balletikool.

Õhtut juhib teleajakirjanik Anu Välba, kes oli selles rollis ka kümme aastat tagasi, kui Jõhvi kontserdimaja avati.

Kontserdi kannab üle Eesti Televisioon.

Ballett ja operett

Sünnipäevahõngu on kontserdimajas aga terve oktoobrikuu ja ka novembri jooksul. Esinemas näeb ja kuuleb Maria Listrat, noort kitarristi ja heliloojat Argo Valsi, Tallinna linnateatri laulvaid näitlejaid ning Koit Toomet ja Jorma Puusaagi; külakosti toovad Rakvere teater, flamenkotantsustuudio Duende ning rahvusooper Estonia. Viimane tuleb Kalmani operetiga “Tsirkusprintsess”.

Juba sel laupäeval, 10. oktoobril annab külalisetenduse Peterburi klassikalise balleti teater Vene Ballett. Tantsitakse ühte populaarsemat balletti läbi sajandite − “Giselle’i”.

Kokku on pandud ka sünnipäeva kinoprogramm. Seda näeb 11. oktoobril, mil Amadeusis linastuvad kolm muusikaga tihedalt seotud filmi: viiele Oscarile nomineeritud “Whiplash”, gängstaräpparitest rääkiv “Straight Outta Compton” ja Mait Laasi muusikaline nukufilm “Lisa Limone ja Maroc Orange: tormakas armulugu”.