Muutusi ei pruugi tulla

23. september 2015 

Kohe pärast seda, kui eile keskpäeval hakkas tulema teateid Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare kinnipidamise ja talle altkäemaksu võtmise kahtlustuse esitamise kohta, vallandus arutelu, kas nüüd on järgnemas ka muutused Keskerakonnas.

Juhul kui Savisaar peaks talle esitatud tõsiste kahtlustuste tõttu taanduma, avaneksid hapra rahu saavutanud Eesti poliitmaastikul kohe ka uute avangute võimalused. On ju mitmed parteid kinnitanud, et kui Keskerakonna eesotsas poleks Savisaar, võiks nendega koos ühte võimuliitu minna küll ja Reformierakonnale kambaka teha.

Savisaare diskvalifitseerimine teeks oravaparteile muret ka teisel olulisel põhjusel. Nimelt on just selge ja tugev vastandumine temaga olnud see jõud, mis on võimaldanud mitmetel valimistel koondada oma valijaid ning võimul püsida. Neist asjaoludest lähtuvalt ei tohiks Reformierakond olla sugugi huvitatud Savisaare autimängimisest, mida kahtlustavad paljudki tulihingelised keskerakondlased, kes selles kriminaalasjas poliitilist tellimust näevad.

Keskerakonna juhtfiguuride eilsete avalduste põhjal võib aga eeldada, et mingeid muudatusi oodata ei tasugi. Esialgu on võetud kindel hoiak sellele, et Savisaart kahtlustatakse alusetult, ja loodetakse, et küll see asi umbe jookseb.

Teada on, et korruptsiooniasjade menetlemine võib kesta aastaid, ning seepärast ei pruugi Savisaar ja Keskerakond end sellest sugugi häirida lasta.