Jahe ilm pole põllusaaki kihva keeranud

16. juuli 2015 KÜLLI KRIIS
Rohukasv on tänavu küll nigelavõitu olnud, söödapuudust õnneks siiski karta ei ole.

Rohukasv on tänavu küll nigelavõitu olnud, söödapuudust õnneks siiski karta ei ole.

Jätkuvalt madalal püsivast piima kokkuostuhinnast hoolimata loodavad põllumehed vastu pidada, kui viisakat saaki lubavad teraviljad mõistliku hinnaga ära saaks müüa.

 

Kui Järve tootjate ühistu otsustas aasta hakul piimatootmise kõvasti kukkunud hinna tõttu lõpetada, ütles IdaVirumaa taluliidu tegevjuht Arvo Aller, et jaanipäevaks on selge, kas veel mõni piimatootja otsustab alla anda.

“Praegu on ju sööt olemas, sellega venitatakse kevadeni välja, siis lähevad lehmad karjamaale… Aga järgmise aasta sööda varumine on kulukas ettevõtmine, mis paneb kindlasti mõnegi piimatootja tõsiselt kaaluma, kas ja kui suures ulatuses on mõtet jätkata,” põhjendas ta tookord.

Nüüd ütles Aller, et temale teada olevalt on kõik piimatootjad söödavarumisega ametis, mis tähendab, et veel vähemalt aasta on nad valmis vastu pidama.

“Praegu hoitakse veel nina vee peal, aga eks see järgmine aasta saab otsustavaks.”

Alla ei anna

“Ingli talu lehmad elavad hästi − nemad ei tea piima hinnast ega maailmaturu olukorrast midagi,” muigas talu noorperemees Heiki Kuusmik. “Karja vähendamisest ei ole juttugi, hoopis suurendanud oleme pisitasa. Piima hind küll jätkuvalt langeb ja see kipub tööisu ära võtma.”

Kuusmik ütles, et pikalt kirvena pea kohal rippunud piimakvoodi trahviga on nüüd asi selgem: maksta see muidugi tuleb, aga summa on õnneks kardetust väiksem ja maksmist on võimalik kolme aasta peale ajatada.

“Euroopa Liit annab raha − tehke ja arenege − ning kui siis teeme, saame kohe karistada,” viitas ta kolm aastat tagasi eurotoetuse abiga valminud robotlaudale, mis piimatoodangu üles viis. “Aga eks see oli ette teada, oleme pisitasa juba trahviraha kogunud ja jalust see meid ei löö.”

Söödavarumise kohta ütles Kuusmik, et rohukasvu üle kurta ei saa, aga esimese niite tegid hoopis haned korralikult ära. Üleeile lõpetati teine niide ja tuleb veel kolmaski, nii et talveks jätkub sööta küll.

Mitme põllumajandusfirma juht Mihkel Olt ütles, et õnneks tuli pank vastu ja andis talle pooleks aastaks maksepuhkust.

“Eks ma lootsin − ja pank samuti −, et poole aastaga piimaturul midagi muutub. Aga seis on endiselt kehv: hind on maas ja edasise suhtes valitseb täielik teadmatus.”

Ei piima- ega lihakarja Olt vähendanud ei ole. Ütleb, et alla anda ei taha ja varub hoolega talvesööta.

“Rohukasv on nigel olnud, esimesest niitest saime oluliselt vähem kui eelmisel aastal. Käisime võõrastel maadel juurde niitmas, suure töö ja vaevaga saime koguse ikka täis.”

“Usun, et peame vastu,” ütles ASi Revino Farming juht Margo Pärtna, et lehmade arvu pole nemadki vähendanud ning kuivast ja jahedast kevadest-suvest hoolimata loomadel söödapuudust karta ei ole.

“Esimene niide oli küll kesine, aga teine annab paremini välja ja kindlasti tahame ka kolmanda teha. Heina saime vahepeal korralikult teha, isegi väikese varuga.”

Lootus teraviljal

Piimahinna tõusule lähiajal tootjad panust teha ei julge, sestap loodetakse sellele, et ehk on vilja hinnad tänavu mullustest paremad − praeguse seisuga pisut ongi − ning ilm laseb vilja ilusti ära koristada. Saagid, öeldakse, tõotavad viisakad tulla.

“Saagi kohta on veel vara öelda, aga peaks ikka tulema, ilma ei jäta,” väljendus Margo Pärtna ettevaatlikult. “Talirüpsiga enam kaua aega ei lähe, nädala-pooleteise pärast saab koristama hakata. Varajased odrad lähevad ka iga päevaga kollasemaks, ega see lõikusaeg kaugel ole.”

Heiki Kuusmik ütles, et viljadel pole viga, eriti ilusad on talinisu ja oder. “Põud veel liiga ei teinud, vihm jõudis napilt õigel ajal kohale. Haigusi on küll palju olnud, neid on igal kultuuril tulnud tõrjuda − eks see pehme talv oli neile soodne. Kahjureid seevastu on vähe olnud, neile tänavune jahe ilm ei meeldi.”

Mihkel Olt hindas silmaga vaadates viisakat saaki lubavaks talirapsi- ja talinisupõllud, ka varane oder olevat ilus. Suviraps ja -nisu ning hiline oder seevastu jätavad soovida: suvinisu võrsus kehvasti, hiline oder jäi kuiva kätte, sest Sillamäest edasi sadas millegipärast vähem kui Erra, Sonda ja Jõhvi kandis. Hernest tuleb aga suur osa maha kanda hanede pärast, kes selle lihtsalt nahka panid.

Kui teraviljasaaki ilma soojenemine enam nagunii ei mõjuta, siis maisile, mida kasvatatakse nii Revinos kui Mihkel Oldi Savala masinaühistus, on sooja hädasti vaja.

Ja lõikusajal võiks muidugi piisavalt vihmata päevi olla, et vilja ikka põllult kätte saaks ja põllumehed jaksaksid uuele talvele vastu minna.