Lev Tolstoi järeltulija suurim unistus on koera omada

8. juuli 2011 TEET KORSTEN

Viktoria Tolstoy: "Olles Rootsi tüdruk, pole mul olnud palju pistmist Vene kultuuriga. Olen mõned korrad külastanud Moskvat. Nooremana külastasin Jasnaja Poljanas Tolstoi kodu ja hauaplatsi. Seal olles adusin küll ajaloolist sidet."


“7 linna muusika” festivali avab 8. juulil Viktoria Tolstoy kontsert Jõhvi kontserdimajas: tema muusikat võiks võrrelda Volvoga – see on turvaline, väljapeetud ega häiri. Rootsi popimeistrid on vähemalt sama heal tasemel kui automeistrid.

Te kannate küll Vene ühe suurema kirjaniku nime, aga vene keelt ei räägi. Kuidas nii on läinud?

Olen sündinud ja üles kasvanud Rootsis, mu ema on rootslanna. Minu vanaisa valdas vene keelt ja see oskus lõppes temaga. Minu vanaisa vanaisa oli Lev Tolstoi. Olla sellise mehe järeltulija on fantastiline.

Seega saab teid vaid nime ja päritolu poolest seostada Vene kultuuriga?

Olles Rootsi tüdruk, pole mul olnud palju pistmist Vene kultuuriga. Olen mõned korrad külastanud Moskvat. Nooremana külastasin Jasnaja Poljanas Tolstoi kodu ja hauaplatsi. Seal olles adusin küll ajaloolist sidet.

Kuidas teist sai laulja?

Hakkasin laulma juba 3aastasena. Mu isa on džässimuusik, ta mängib klaverit. Nii kasvasin üles keset muusikat ning mõnes bändis hakkasin laulma juba 14-15aastasena. 19aastaselt avastati mind ühest džässiklubist. Avastaja oli plaadifirma tegelane, kes pakkus, et teeksin džässialbumi. Ma nõustusin ja siin ma olen. Muusika on olnud alati mu elu osa.

Kas olete valikuga rahul?

Olen väga rahul sellega, kuidas mu karjäär on kulgenud. Tähtis on leida oma hääl ja stiil – kui kõlad nagu kõik teised, on raskem läbi lüüa. Mul on oma kõla ja inimestele see meeldib. Aga konkurents on kõva – on ju nii palju talendikaid muusikuid.

Kuidas teie muusikat kirjeldada?

Mu muusikal on põhjamaine kõla ja melanhoolne aktsent. Eriti laval olles adun võimast energiat. Panen suurt rõhku tekstidele. Ja muidugi on bänd oluline – töötan sama koosseisuga juba pikki aastaid.

Kes on teie lemmikautorid – laulutekstide kirjutajad?

Mul on sõber Anna Alerstedt, kes kirjutab tekste peamiselt mulle – juba mitme plaadi jaoks. Tegu on väga andeka naisterahvaga.

Kuidas teie lood sünnivad?

Ma ise ise ei kirjuta lugusid. Minu muusikud ja sõbrad kirjutavad neid minu jaoks. Mõnikord kasutan ka varemloodud palasid. Nagu mu vene albumil oli vene muusikat. Lugude valik sõltub parajasti käsil olevast albumist või kontsertprogrammist.

Mida me kuuleme Jõhvi kontserdil?

See saab olema segu džässist ja samuti kõlab seal lugusid albumilt “My Russian Soul”.

Mida sisaldab plaat “My Russian Soul”?

Seal on klassikalist vene muusikat, mida arranžeerisime džässilikumas ja popilikumas võtmes. Lisaks mõned traditsioonilised rahvalaulud, mida samuti arranžeerisime. Oli suur nauding tegeleda suurepärase muusikapärandiga, mis Venemaal on – nagu Tšaikovski, Rahmaninov, Borodin.

Eestis – nagu mujalgi – on populaarne kvaliteetne ja turvaline Rootsi automark Volvo ning samuti teie popmuusika, mida saab samade omadussõnadega iseloomustada.

Minugi muusikas on palju popielementi. Ma segan palju oma muusikas ega taha olla pelgalt traditsiooniline džässimuusik. Soovin pälvida nii noorema kui vanema publiku poolehoidu. Oluline on džässi edasi arendada.

Miks ikkagi on Rootsi popmuusika maailmas nii armastatud – alates Abbast?

See on levinud küsimus. Usun, et publik hindab Rootsist tuleva muusika kõrget kvaliteeti. Meie muusikud on enese suhtes väga nõudlikud. Meil on palju džässi, popi, roki ja souli õppeasutusi. Inimestele meeldib melanhoolne kõlavärv, mida skandinaavlased valdavad.

Nägin teie aastaplaani – olete tõeline maailmarändur! Kuidas teile reisimine istub?

Mulle meeldib see väga. See on üks põhjusi, miks laulan, sest armastan reisida eri paikadesse, kohata erisugust publikut, avastada erinevusi paikade vahel.

Olete Eestis varem käinud?

Jah, aga see oli enam kui kümme aastat tagasi. Ootan põnevusega seekordset Eesti-visiiti. Tean, et mul on Eestis palju fänne, kellega pole ammu kohtunud.

Kui te poleks laulja, kus te end teostaksite?

Arvan, et siiski alal, kus saan rambivalgel olla – kas näitleja või tantsija. Kindlasti mõnel kunstialal. Või töötaksin loomadega. Rajaksin näiteks kodutute koerte varjupaiga. Ma armastan koeri.

Mitu koera teil on?

Paraku mitte ühtegi. Oma liikuva eluviisi tõttu pole neid võimalik pidada. Ent see on mu suurim soov – omada koera.

Olete te taimetoitlane ja muidu rohelise mõttesuuna esindaja?

Armastan selleks liiga palju lihatoite, et olla taimetoitlane. Ma pole mingi radikaal, aga näiteks karusnahka ma küll ei kanna.

Eestis alatasa naljatatakse ilma teemadel. Kas Rootsi kliima on teile sobiv või ihkaksite soojemat paika?

Itaalia ja Hispaania on ses vallas paremad paigad, kus iga päev paistab päike. Mulle ei meeldi pimedad, vihmased ja külmad ilmad. Ses mõttes elan vales paigas. Aga suvel on Rootsi parim paik!

Paljud eestlased oskavad hinnata seda, et meie kliimavöötmes on neli aastaaega…

Mulle meeldib aastaaegade vaheldumine, aga… vaid paar nädalat. Siis tahaks juba lahkuda mõnda päikselisemasse paika. Muidugi on ilus kui puulehed on kollased ja punased, aga siis on kõik taas hall.

Kas teie arvates on Eesti ja Rootsi kultuurikontaktid praegu piisavad?

Usun, et Eestit peaks rohkem Rootsis näha olema.

Kuidas meie inimesed võiksid teie kontserdiks valmistuda?

Tuleb olla avatud. Minu missioon on publikut mingil moel puudutada ja kui see õnnestub, olen olnud edukas.

Milline Lev Tolstoi raamatuist on teie lemmik?

Nad kõik on väga head. “Sõda ja rahu” ning “Anna Karenina” on superhead.

Viktoria Tolstoy ühes Estonian Dream Big Bandiga esineb Jõhvi kontserdimajas 8. juulil kell 20.