Narva energiajooksule on oodata Eesti pikamaajooksjate paremikku

7. mai 2015 ILJA SMIRNOV

Roman Fosti andis Narva energiajooksul osalevatele algajatele jooksjatele mõningaid soovitusi ja jagas oma kogemusi.

Eesti parim pikamaajooksja Roman Fosti kavatseb tänavu taas Narva energiajooksust osa võtta ning lubab seekord endast maksimumi välja panna ja isegi uue Eesti rekordi püstitada.

Roman Fosti ütles, et 13. juunil toimuva Narva energiajooksu poolmaratoni distants saab talle kontrollstardiks enne 22.-30. augustini Pekingis toimuvaid kergejõustiku maailmameistrivõistlusi. Hiina pealinnas jookseb ta täismaratoni − 42,2 kilomeetrit.

Ootab kaasa elama

Fosti lubas osaliselt mööda vast renoveeritud Narva promenaadi kulgeval kaunil jooksurajal endast lausa 110 protsenti välja panna.

“Tahan väga hästi joosta, et näha, millises vormis ma olen ning millist trenni pean viimasel kahel kuul [enne Pekingi MMi] veel tegema,” ütles Fosti. Tema sõnul on täiesti võimalik, et Narvas sünnib ka uus Eesti rekord. “Aga eks paistab, sest tundub, et minu tumedanahaline vastane on sel aastal samuti hästi ette valmistunud…” lisas ta.

“Tumedanahaline vastane” on keenialane Ibrahim Mukunga, kes Eestis toimuval võistlusel juba mitmendat aastat starti läheb. Aasta tagasi edestas Fosti Narva poolmaratoni distantsil Mukungat peaaegu kahe minutiga, ent ei suutnud toona purustada 13 aastat püsinud, Pavel Loskutovile kuuluvat Eesti moolmaratoni rekordit 1.03. Ent nagu öeldud, kavatseb ta seda teha tänavu.

Fosti ootab Narva energiajooksule suurt hulka kaasaelajaid. Mööda äsja renoveeritud jõeäärset promenaadi kulgevad viimased rajakilomeetrid näitavad, kui heas vormis on nii Fosti, Mukunga kui ka kõik teised jooksuhuvilised.

Narva jooks − samm olümpia poole

Augustis toimuval Pekingi MMil hea tulemuse saavutamine on Fostile eriti oluline sellepärast, et sellest saab pääse 2016. aastal Rio de Janieros toimuvale olümpiale. Kuid Pekingis võib saatuslikuks saada isegi ilm: Hiina pealinn võib Eesti maratonijooksjale liiga palavaks paigaks osutuda.

“Kui seal ei õnnestu, siis jooksen novembris maratoni kas Hispaanias või Saksamaal,” sõnas Fosti.

Praegu on olümpianormatiiv 2.17.00, Fosti isiklik rekord aga 2.17.54.

“Minu meelest on reaalne joosta [Pekingis] nende 54 sekundi võrra kiiremini, kuid selleks peab kõik klappima: nii ilm, enesetunne kui ka konkurents,” arvab ta.

Fosti sõnul tuleb selleks, et maratonis häid tulemusi saavutada, palju treenida ja monotoonselt tööd teha − pikki distantse joosta. Ning lisaks sellele kindlaid harjutusi teha.

“Tuleb lihtsalt monotoonselt treenida ja treenida ning mitte lasta traumadel ja haigustel end maha murda − pausi pidamine on halb. Minul ei ole pause olnud, treenisin terve aasta, nii et selles mõttes olen ma rahul.”

Roman Fosti ise nimetab end harrastussportlaseks. Sporti ühitab ta kontoritööga, mida ta teeb ühes pealinna audiitorfirmas. Tema ligikaudu kahetunnised treeningud algavad tavaliselt kell pool seitse − nii õhtul kui hommikul. Ja nõnda viiel päeval nädalas. Kahel päeval nädalas teeb ta trenni üks kord päevas. Ning trenn ei tähenda tema puhul mitte ainult jooksu ja mitmesuguseid jooksuharjutusi, vaid ka jõutrenni ja ujumist.