President Konstantin Pätsi mälestustahvel valmis Jõhvis

27. veebruar 2015 

 

Meelis Kriisk Jõhvis valminud president Konstantin Pätsi mäletuskivi tahvliga.

28. veebruaril avatakse Venemaal Tveri oblastis Buraševos Eesti esimese presidendi Konstantin Pätsi kunagises matmispaigas mälestuskivi, mille  tahvel valmis Jõhvis.

Pätsi matmispaiga 1988. aastal avastanud ajaloohuviline Henn Latt rääkis, et neljatonnine mälestuskivi paigaldati  Buraševosse eelmisel suvel ja sügisel sai sellele peale pandud  ka tahvel. “Ent pidulik avamine toimub alles nüüd 27. veebruaril ja sellele tseremooniale sõidab Eestist ligemale nelikümmend inimest,” sõnas Latt.

Ta rääkis, et kuna tema rahalised võimalused olid piiratud, siis otsis ta Eestis tükk aega ettevõtet, kes võimalikult soodsalt mälestustahvli valmis teeks. “Lõpuks leidsin Ida-Virumaalt Meelis Kriiski ja tema firma Jõhvi Kivi ning nemad olid nõus selle töö ära tegema sümboolse hinna eest. Hea, et entusiastid pole maailmast veel kadunud ja nad üksteist ikka üles leiavad,” ütles Latt.

Meelis Kriiski sõnul tuli palve teha mälestustahvel  Konstantin Pätsile talle suure üllatusena. “Kerge erutusvärina tekitas see ikka ja siis mõtlesin, et on auasi aidata inimesi, kes tegelevad Eesti ajaloos nii olulise mehe mälestuse jäädvustamisega,” rääkis ta.

Kriisk ja Latt kooskõlastasid  omavahel ka 45×90 sentimeetri suuruse plaadi kujunduse ja teksti. “Mul on hea meel, et sinna läks lõpuks pilt, kus  president on koos ametirahaga,” rääkis Kriisk.

Tahvlil on eesti- ja venekeelne tekst: “Siin oli maetud Eesti Vabariigi president  KONSTANTIN PÄTS 23.02.1874 – 18.01.1956, ümber maetud 1990. a  Tallinna Metsakalmistule.”

Kriisk rääkis, et kui tahvel tehti valmis Jõhvis, siis presidendi foto retušeerimise teenus osteti sisse ühelt Venemaa firmalt.

Henn Latt märkis, et plaadi tekst kooskõlastati eelmisel aastal Buraševo asulanõukogu esimehe Sergei Rožkoviga, kelle eestvedamisel paigaldati varem tähistamata olnud Konstantin Pätsi kunagisele hauaplatsile 2011. aastal väike  rist.

Lisaks mälestuskivi avamisele on Buraševosse teele asuval Eesti delegatsioonil, mille koosseisus on palju Harjumaa õpilasi, kavas esineda ka mitmetel kontsertidel. “See kõik toimub niinimetatud rahvadiplomaatia raames,” sõnas Latt.  (PR)