Õnnetusi saab vältida

9. jaanuar 2015 

Veel pole täpselt teada, mis tegelikult juhtus Auvere elektrijaama ehitusel, kui kaheksa töölist läinud teisipäeval tuhaärastussüsteemi avariis raskelt kannatada said. Fakt on see, et seda poleks tohtinud juhtuda. Ja kuigi peame olema rõõmsad, et mehed, kes tuhapilve alla jäid, kõigele vaatamata elus on, pole pääsu sellest, et tuleb välja selgitada õnnetuse põhjus. Ja mitte süüdlase karistamiseks, vaid selleks, et tulevikus riske maandada, sest asjatundjad ütlevad ju ka praeguses olukorras, et tegelikult oleks võinud kõik palju hullemini lõppeda.

Õnneks ei saanud inimesed kannatada ka sel kolmapäeval Kohtla-Järve ujulas toimunud õnnetuses, kus laest pudenesid alla valgustid. Need paigaldati rohkem kui 40 aastat tagasi ehitatud ujulasse alles viis ja pool aastat tagasi. Seda imelikum tundub, et säärane asi juhtuda sai, arvestades, kui rangelt on tänapäeval lahti kirjutatud kõiksugu ehitusnormid ja ohutusreeglid. Kuid pole tarvis olla suur asjatundja, et valgusti kinnitusi uurides tõdeda: need pole piisavalt tugevad.

Ometi on need toodetud Euroopa Liidu standardite järgi, paigaldama pidanuks neid oma ala asjatundjad ning keegi pidi ju tööd ka vastu võtma. Me ei tea küll täpselt, aga küllap oli oma osa nende valgustite soetamises ka hinnal. Sellest, et odava hinna seadmine põhikriteeriumiks kõiksugustel hangetel ja konkurssidel ei pruugi tagada piisavat kvaliteeti, on ammu räägitud. Kohtla-Järvel juhtunu on lihtsalt üks kinnitus sellele.