Sillamäe Kalev otsib Kabajevi asemele uut väravakahurit

9. jaanuar 2015 ERIK GAMZEJEV

Jevgeni Kabajevilt oodatakse algaval hooajal väravasadu Indoneesia liigas. Kes võtab tema rolli üle Sillamäe Kalevis, on esialgu lahtine.

Algavaks hooajaks valmistuva mulluse hõbedameeskonna Sillamäe Kalevi jaoks on koosseisu komplekteerimisel üks võtmeküsimus, kes võtab üle meeskonnast lahkunud meistriliiga suurima väravaküti Jevgeni Kabajevi rolli. 

Sillamäe Kalev alustas eilsest uue hooaja eelset treeningtsüklit Tallinnas jalgpalli sisehallis.

Keerukas ülesanne

Klubi presidendi Aleksandr Starodubtsevi sõnul testitakse lähinädalatel ka mitmeid uusi mängijaid. “Kõige tähtsam on leida vääriline asendaja Jevgeni Kabajevile,” tunnistas ta, pidades silmas eelmisel aastal Eesti meistriliigas parimana 36 väravat löönud kesktormajat, kes liitus eelmise aasta lõpus koos üle-eelmisel aastal Sillamäe eest mänginud Eesti koondise poolkaitsja Martin Vungiga Indoneesia klubiga Jakarta Persija.

Ta tunnistas, et Kabajeviga samaväärse mängija väljasõelumine, arvestades Sillamäe klubi rahalisi võimalusi ja pakkumisi, pole sugugi kerge ülesanne. Eile pidi saabuma oma oskusi ja kvaliteeti näitama Venemaa tugevuselt kolmandas liigas mängiva klubi Kurski Avangard 26aastane ründaja Pavel Jessikov.

Starodubtsevi sõnul teab seda mängijat hästi Kalevi praegune peatreener Sergei Frantsev, kes juhendas Kurski Avangardi hooajal 2012/2013. “Vaatame hoolega, millises vormis ta on ja milleks suuteline. Kuid lähinädalatel aktiviseerub jalgpallurite turg märgatavalt ja pakkumisi tuleb veel palju. Peame tegema häid valikuid,” sõnas ta.

Mitmeid uusi mängijaid proovis Sillamäe Kalev ka Kalevi spordihallis toimunud kahepäevasel aastalõputurniiril, kus jäädi napilt esikolmikust välja neljandaks. “Ega see väga tõsine võistlus olnud. Pigem etendus pealtvaatajatele ning võimalus mängijatele pärast puhkust taas vormi ja mängutunnetust koguda. Koht polnud kõige olulisem, sest paljudel meeskondadel puudusid mitmed põhimängijad,” ütles klubi president.

Teiste seas heitis Sillamäe Kalev pilgu peale ka 34aastasele Venemaa poolkaitsjale Juri Solntsevile, kes on karjääri jooksul pidanud Moskva Torpedo ja Peterburi Zeniidi eest mõned mängud ka Venemaa kõrgliigas. Starodubtsevi sõnul aga viimati Venemaa tugevuselt kolmandas liigas FC Tosnot esindanud Solntsevist Sillamäe Kalevi mängijat tõenäoliselt ei saa. “Lõplikku otsust veel pole, kuid tema palgasoov ja praegune tase ei lähe omavahel päris hästi kokku,” selgitas ta.

Lokomotivist Kalevisse

Küll aga on Sillamäe Kaleviga liitunud 19aastane äärekaitsja Aleksandr Ivanjušin, kes eelmisel hooajal mängis meistriliigas üle kümne kohtumise Jõhvi Lokomotivi eest. “See on väga loominguline, kiire ja mõtlev mängija, kes on jätnud väga hea mulje ka peatreener Frantsevile. Loodame sellelt noorelt edaspidi palju,” sõnas Starodubtsev.

Tema sõnul on Sillamäel endal 18 ja 19 aasta vanuste noormeeste seas küllaltki tühjad aastakäigud. “Selles vanuses peaks hakkama tõsiselt põhimeeskonda pürgima. Oma klubist meil kahjuks kedagi võtta ei ole,” ütles Starodubtsev, märkides, et Kalev teeb koostööd Kohtla-Järve FC Järvega, kus mitmed noored peaksid algaval hooajal pääsema Sillamäe duublisse, kust neil on võimalik edasi tõusta.

Sillamäe Kalevisse on tagasi tulnud Leedu äärekaitsja Marius Cinikas, kes oli Ida-Viru meeskonna üks põhimängijaid hooajal 2012/2013. Mullu kuulus ta kodumaa klubisse Marijampole Suduva. Uued mängijad on ka senine Narva Transi poolkaitsja Viktor Plotnikov ning Nõmme Kaljust üle tulnud ja 42 korral Eesti koondist esindanud 31aastane äärekaitsja Tihhon Šišov.

Starodubtsevi sõnul jätkavad meeskonnas kõik eelmise hooaja põhimängijad peale Kabajevi ja Tallinna Infonetti siirdunud väravavahi Mihhail Lavrentjevi, kaitsja Aleksandr Volodini ja poolkaitsja Nikolai Mašitševi. Venemaa poolkaitsja Stanislav Murihhini teenetest loobus klubi ise. Olgugi et Murihhin lõi lõppenud hooajal 16 väravat, ei näidanud ta Starodubtsevi hinnangul oodatud taset. “Väravaid lõi ta peamiselt tabeli alumise poole meeskondadele. Mängudes tugevamate vastastega jäi ta küllaltki silmapaistmatuks,” tõdes ta.

Meistriliiga hooaeg algab Sillamäe Kalevi jaoks 7. märtsil, mil kodustaadionil võõrustatakse Paide linnameeskonda. Eelnevalt on kavas pidada Tallinna sisehallis treeningmänge teiste meistriliiga klubidega.